
Slovenci smo veliki pivci vina, saj z okoli 46 litrov vina na prebivalca letno spadamo v sam evropski vrh. Vendar popijemo tudi zelo veliko drugih alkoholnih pijač in alkohola v čisti obliki. Povprečen prebivalec Slovenije popije letno okoli šest litrov čistega alkohola, nekaj v vinu, nekaj v pivu ali žganih pijačah. Kljub slabim stranem prekomernega uživanja alkohola pa ob zmernem uživanju vina lahko govorimo tudi o podaljšanju življenjske dobe!
Vino je torej lahko tudi zdravilna pijača po eni strani, po drugi pa lahko vodi tudi v odvisnost. Torej našemu zdravju lahko koristi ali resno škoduje, kar pa je odvisno od količine, ki jo zaužijemo. Številni strokovnjaki izpostavljajo tudi pomembnost sorte grozdja, načina pridelave ter tudi predelave vina. Gre za eno najbolj spornih in kontroverznih zdravilnih pijač na svetu, ki lahko kaj hitro vodijo tudi v odvisnost.
Ko govorimo o alkoholnih pijačah so najbolj na udaru jetra. Jetra na uro razgradijo 10 g čistega alkohola (pri moškem, pri ženski kak gram manj). To je količina, ki bi jo lahko spili in nas ne bi opijanila oziroma omamila. Če ga uživamo v primernih količinah ima zdravilne učinke, ki sodelujejo pri boju zoper proste radikale, ki povzročajo rakava obolenja in ima še številne druge blagodejne vplive na človekovo telo. Prehrana z visokim deležem maščob v kombinaciji z majhnimi količinami vina je zato zdravilna, saj bi sicer mastna hrana pomenila presežek prostih radikalov, rdeče vino pa pomeni presežno zaščito pred njimi.
V čem je skrivnost?
Zdravilnost vina se skriva v grozdju. Rdeče grozdje je namreč vir flavonoidov, polifenolnih spojin, ki imajo v telesu učinek antioksidantov. Vino zavira tudi oksidacijo LDL (t. i. slabega holesterola) in zlepljenje krvnih ploščic, kar zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov, kateri lahko vodijo do srčnih bolezni, prav tako pa naj bi imelo pozitiven vpliv na nivo HDL ali dobrega holesterola, ki pomaga sproščati žile. S priporočeno količino vina, ki ga zaužijemo, v telo vnesemo nekatere pomembne hranilne snovi, kot so vitamin C, ki je antioksidant, nekateri vitamini skupine B – še posebej B6, ki je pomemben za delovanje centralnega živčnega sistema, minerale in rudninske snovi.
Rdeče vino naj bi pripomoglo tudi pri izgubi kilogramov. Sestavina v rdečem vinu, imenovana piseatanol, naj bi upočasnjeval rast maščobnih celic, zmerno pitje rdečega vina na splošno, pa upočasni čas praznjenja želodca, kar posledično pomeni manjši vnos hrane pri obroku. Zdravilne učinke naj bi imelo tudi pri razstrupljanju telesa, blažitvi menstrualnih bolečin, zmanjševanju tveganja za nastanek raka na debelem črevesju, pljučih in dojkah ter zmanjševalo naj bi tudi možnost nastanka želodčnih kamnov.
K. F.