V zadnjih letih smo priča veliki zmedi o vplivih rdečega mesa na zdravje. Meso, rdeče še posebej, se opisuje kot rakotvorno, nezdravo in škodljivo. Pa si (rdeče) meso resnično zasluži takšno opredelitev?

V tem članku bomo skozi objektivno, znanstveno, lupo pogledali dejanski učinek rdečega mesa in njegove priprave na naše zdravje ter ločili dej stva od neresnic.

Vpliv rdečega mesa na zdravje

Na podlagi podatkov svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kolorektalni rak (rak debelega črevesa in danke) v sodobnem svetu predstavlja drugo najpogostejšo obliko raka pri ženska in tretjo najpogostejšo pri moških. Več kot polovica vseh primerov kolorektalnega raka se zgodi v razvitejših in bolj industrijsko razvitih predelih sveta. Tveganje ljudi za pojavom te vrste raka prav tako močno naraste v primerih, ko se ljudje iz sicer manj razvitih delov sveta, preselijo v industrijsko razvitejše predele in prevzamejo zahodnjaški stil življenja, ki zajema tudi prehrano.

Vendar, obstaja pomembna razlika med zgolj povezavo ter vzročno povezavo. Banalen primer te razlike predstavlja primer korelacije med prodajo sladoledov in sončnih očal. S tem ko prodaja sladoledov narašča, naraste tudi prodaja sončnih očal. Vendar pa višja prodaja sončnih očal ni posledica višje prodaje sladoledov in obratno. Za višjo prodajo obeh izdelkov je namreč zagotovo »krivo« poletje oziroma višja temperatura. Tako med prodajo sladoledov in sončnih očal opazimo korelacijo (povezavo), ni pa kavzacije (vzročne povezave). In enako velja v primeru rdečega mesa.

Višji vnos rdečega mesa in predelanih mesnin je sicer res povezan z višjo pojavnostjo kolorektalnega raka, vendar moramo upoštevati, da (v večini primerov) to ni edini dejavnik. Lahko izpostavimo vsaj še tri dejavnike, katerih negativen vpliv na pojav različnih bolezni je bistveno bolje pojasnjen:

  • nizka stopnja telesne aktivnosti in pretiran delež telesne maščobe,
  • slabša kvaliteta prehrane v splošnem in s tem povezana pomanjkanja določenih hranil in
  • kajenje in prekomerno uživanje alkohola.

Lahko potemtakem res trdimo, da je rdeče meso glavni krivec bolezni? Znanstvena literatura nam razkrije, da je nezdrav delež telesne maščobe od vseh vzrokov najtesneje povezan z rizikom za smrt. Za koliko škode sta odgovorna kajenje in uživanje pretiranih količin alkohola in se ob tem zavedamo pomembnosti gibanja (telovadbe) za naše zdravje in dobrobit? Vprašanje je seveda retorično.

Ko smo že pri znanosti: večina dokazov je epidemiološke narave. To pomeni, da so zaključki narejeni na podlagi opazovanj in ne dejanskih (objektivnih) raziskav. Kot lahko razberete iz spodnje slike, tovrstne raziskave spadajo na dno lestvice po validnosti oz. »trdnosti« dokazov. Enako te raziskave ne ločujejo med predelanimi in naravnimi mesninami. Poleg tega lahko zgolj pokažejo na potencialni mehanizem po katerem bi lahko neka trditev držala. Nadaljnje testiranje začetne hipoteze in ugotavljanje vzročne povezave je v domeni tesneje nadzorovanih raziskav (randomizirane in placebo kontrolirane študije ter meta analize in sistematska poročila). O teh pa splošna javnost malo ve.

Torej: Če je nekaj povezano še ne pomeni, da je vmes vzrok.

Meso ali predelane mesnine?

Mesa ne moremo enačiti s predelanimi mesninami.

Meso – pomislite na zrezek, kračo, jetrca, bedro ali katerikoli del, za katerega vsaj približno veste kam spada, je lahko dober vir nekaterih življenjsko pomembnih hranil, kot boste spoznali v nadaljevanju. V kategorijo predelanih mesnin pa spadajo najrazličnejše salame, paštete, hašeji in podobni pred-pripravljeni izdelki. Pa vendar vemo, da vpliv obeh skupin na zdravje nikakor ne bo enak, še posebej, če se pogovarjamo o kvalitetni surovini – mesu, ki je porabljeno za pripravo teh mesnih izdelkov ali polizdelkov. Kvaliteta pa je odvisna od načina reje od rojstva do zakola živali. Zato je pomembno, da ste pri izbiri predelanih mesnin pozorni od katerega proizvajalca kupujete, da bo kvaliteta in poreklo surovine nadzorovana, varna in kakovostna.

Torej: Meso ≠ predelane mesnine + kvaliteta surovine v predelanih mesninah = ključna!

 

 

 

 

 

 

Zakaj jesti rdeče meso?

Pusto rdeče meso spada v skupino najboljših virov beljakovin – poleg rib, mlečnih izdelkov iz posnetega mleka, jajc in jajčnih ter drugih beljakovin.

 

Beljakovine so izjemno pomembne za:

  • rast, razvoj in obnovo telesnih tkiv,
  • učinkovito delovanje naše odpornosti,
  • ohranjanje funkcionalne mase (mišične mase) in kostne gostote s staranjem in
  • pripomorejo k boljši telesni sestavi preko visokega sitostnega učinka (lažji nadzor apetita) in učinka termogeneze (koliko energije naše telo porabi za njihovo prebavo).

Rdeče meso je ob tem eden boljših virov vitaminov skupine B in zgolj za eno dlan velik kos rdečega mesa poskrbi za tretjino naših dnevnih potreb po vitaminih B3, B6 in B12. Ti vitamini igrajo pomembno vlogo v najrazličnejših presnovnih procesih proizvodnje energije ter so pomembni za delovanje možganov in živčnega sistema. Poleg vitaminov skupine B se rdeče meso lahko pohvali še z visoko vsebnostjo drugih mineralov, kot sta npr. aktivna (hemska) oblika železa in cink, ki imata številne pomembne naloge v našem telesu (uravnavanje energije in odpornosti).

 

Torej: Rdeče meso je dober vir beljakovin, vitaminov B, je zakladnica mineralov, kot so selen, cink, fosfor, celo kalij, predvsem se lahko pohvali z aktivno obliko železa (hemsko železo), katere ni na voljo v rastlinskih virih.

 

Torej?

Dobra ali slaba živila ne obstajajo. Obstaja le dobra (primerna) ali slaba (neprimerna) prehrana. Veliko je odvisno od konteksta in rdeče meso, ki je samo po sebi odličen vir določenih hranil, je za večino lahko koristen del uravnotežene prehrane. Tako kot pri marsičemu velja pravilo zmernosti in kvalitete. Ta smernica in ostale omenjene smernice v tem članku naj služijo kot okvirno vodilo pri uživanju in pripravi mesa. Bliža se sezona žara, zato lahko rečemo le še »Dober tek!« 

Avtorji članka: Matjaž Macuh, mag. (VB) športne prehrane, vodja oddelka za športno prehrano pri Feelgood in Mario Sambolec, ustanovitelj blagovne znamke Feelgood, nutricionist PN1 in ACA, trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije.

Zakaj so izdelki za žar Anton prava izbira letošnje sezone?

V prvi vrsti zaradi prepoznavnega okusa in kakovosti, ki temelji na skrbnem izboru sestavin. So veliki zagovorniki porekla in sledljivosti, saj jim je transparentnost celotne poti od rejca do mize, ki naj bo čim krajša, izjemno pomembna. Zavedajo se namreč, da dolžina transportnih poti ter izpostavljenost različnim dejavnikom še kako vplivata na svežino in okus mesa ter izdelkov.

Anton, vaša varna, kakovostna in slovenska izbira.

www.anton.si

Komentarji