Plešavost je nekaj, s čimer se srečuje veliko moških. Moška plešavost oz. androgena alopecija je pojav, ki prizadene skoraj 50 odstotkov moških do 50. leta starosti.

V največ primerih je moška plešavost genetska. Lasni mešički se zaradi hormona DHT (dihidrotestosterona), ki ga telo proizvaja iz običajnega testosterona, tanjšajo, prav tako se tanjšajo tudi lasje, vse dokler ne izpadejo. Pleša se običajno začne na predelu senc in na vrhu glave.

Poleg genov in hormonov na nastanek plešavosti vplivajo še drugi dejavniki, kot so pomanjkanje železa, slabo delovanje ščitnice. Plešavost je lahko posledica jemanja določenih zdravil, stresa, glivičnega vnetja lasišča.

Prvo učinkovito sredstvo proti izgubi las in plešavosti pravilna prehrana. Pomembno je, da telo oskrbite z železom, uživate veliko omega-3 maščobnih kislin in vitamina D, ne pozabite pa tudi na vitamine B – predvsem biotin, folate, B2 in B12. Za začetek se odpovejte sladkorju in hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, ki v telesu povzročajo vnetja. Izpadanje las povezujejo tudi z uživanjem ocvrte hrane, ki vsebuje hidrogenizirana olja, in prekomernim (ne pa tudi zmernim) vnosom živil, ki so bogata z vitaminom A in selenijem. Odpovejte se tudi ribam, v katerih se je nakopičilo veliko živega srebra, denimo tunam, kraljevski skuši, mečarici in morskemu psu.

Za pospešeno tvorbo kolagena, ki krepi ožilje, slednje pa oskrbuje lasne mešičke je odgovoren tudi vitamin C. Slednjega najdete v črnem ribezu, rdeči papriki, kiviju, zeleni papriki, pomarančah, jagodah, brokoliju, ohrovtu, peteršilju, ananasu, cvetači, limonah.

Poleg tega skrbite za osebno higieno, da se vam na lasišču ne bo pojavilo glivično vnetje, uporabljajte čim manj lasnih preparatov ter redno telovadite, saj gibanje zmanjšuje stres in pospešuje prekrvavitev telesa – tudi lasišča.

Učinkoviti so tudi naravni pripravki, ki vsebujejo cink, magnezij, železo, vitamin E in druge hranilne snovi, lahko pomagajo.

Vedno bolj pa so iskane tudi tehnike presajanja dlak. Če so včasih presajali poraščene predele kože iz drugih delov telesa na glavo, danes lasne mešičke običajno presajajo iz zadnjega dela glave, in sicer tako, da odstranijo tanek del lasišča in mešičke ter jih presadijo na področje pleše.

Čeprav je plešavost pogost pojav pri moških pa ob pospešenem izpadanju las obiščite zdravnika, da izključite možnosti kakršnega koli bolezenskega stanja.

Komentarji