Mestne oblasti v Barceloni so izdale direktivo za občinske bazene, v kateri pravijo, da se naj ne spodbuja diskriminacije in ženskam omogočiti kopanje v bazenih zgoraj brez. Uradniki so poudarili, da v praksi »toples« v resnici nikoli ni bil prepovedan. Urad za nediskriminacijo je o tem napisal poročilo, s katerim želijo opomniti centre, ki upoštevajo svoje, neuradne kodekse oblačenja.

Lokalni aktivisti so se obrnili na Urad za nediskriminacijo, ko se je ženska pritožila, da so ji med uporabo bazena rekli, naj pokrije prsi. Urad je presodil, da je prepoved kopanja zgoraj brez diskriminatorno do vseh žensk. V poročilu, objavljenem konec junija, je bilo ugotovljeno, da ima več občinskih bazenov pravila, ki omejujejo pravice žensk na določenih območjih objektov. Kot rezultat tega je urad v vsako občinsko kopališče poslal dokument, v katerem jih opominja, naj zagotavljajo enakost in ne preprečuje ženskam, da bi se kopale zgoraj brez. Vsako kopališče, ki ne bo želelo izpolniti odloka o nediskriminaciji, bi se lahko spopadlo s sankcijami.

Tiskovna predstavnica občinskega sveta je dejala, da ni nobenega zapisanega pravila, ki bi urejalo, kaj lahko ljudje nosijo v občinskih bazenih, vendar je diskriminacija na podlagi spola prepovedana. Tiskovna predstavnica je poudarila, da kopanje zgoraj brez ni nič novega v drugem največjem španskem mestu.

Na večini javnih kopališč naj bi bilo že nekaj časa popolnoma vsakdanje, da so se ženske kopale zgoraj brez. Tako da v tem primeru ne gre za novo iniciativo. Kljub temu so lokalni aktivisti proslavili novico in dejali, da je Barcelona zdaj bolj »svobodna«. Mesto je izjemno priljubljena destinacija, zahvaljujoč svoji revolucionarni sceni s hrano, edinstveno arhitekturo in legendarnim nočnim življenjem. Poleg tega je znana več kilometrov dolga plaža. Deli plaže so od zapletenih ulic najstarejšega območja Barcelone oddaljeni le 15 min peš.

J. R.

Vir: https://edition.cnn.com/travel/article/barcelona-topless-pools-scli-intl/index.html

Komentarji