Še en dan in še eno družbeno omrežje, ki se je opravičilo za deljenje podatkov uporabnikov brez njihovega dovoljenja. Twitter je zadnji izmed socialnih omrežij, ki je »ugotovil«, da so nekatere njegove nastavitve zgrešene in je prišlo do delitve zasebnih podatkov za ciljanje oglasov.

Pred nekaj dnevi je Twitter v blogu priznal, da je »našel težave«, kar pomeni, da izbire nastavitev uporabnikov morda niso delovale po načrtih in so zato osebne podatke delili z oglaševalci. Družbeno omrežje se je lepo opravičilo in meni, da je to dovolj, da bo celotna stvar pozabljena. Podjetje je dejalo, da so težavo rešili 5. avgusta, vendar niso navedli, kdaj točno so »ugotovili«, da podatke o svojih uporabnikih delijo brez njihove privolitve. Rekli so le, da se je to zgodilo pred kratkim. Tehnološki portal TechCrunch meni, da Twitter krši evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR), ki je začela veljati maja 2018. Twitter pravi, da so se približno takrat začele pojavljati težave, s čimer se je razkrila kršitev.

V primeru, da so ljudje kliknili ali si ogledali oglase za mobilne aplikacije ter nato z njimi komunicirali, se je pojavila napaka. Ta je pomenila, da je aplikacija že imela podatke o teh ljudeh, ti pa so bili deljeni brez dovoljenja posameznika. Uporabnikom so se prikazovali tudi oglasi na podlagi sklepov, ki jih je naredil Twitter glede naprav, ki jih uporabljate. To pomeni, da so bili oglasi prikazani na podlagi vaših interesov, ki jih je Twitter nevede spremljal.

Težava je v tem, da so se uporabniki znova odločili za svojo zasebnost v nastavitvah, družbeno omrežje pa je to spregledalo in preprosto nadaljevalo s svojim delom. To so priznali šele pred tremi meseci. Lani so vsem svojim 330 milijonom uporabnikom svetovali, naj spremenijo gesla, saj je »hrošč« razkril seznam gesel v navadnem besedilnem dokumentu. Facebook je v primerjavi še večji prestopnik, ujel se je v več škandalih. Najslabše je bilo, ko so dovolili, da so podatki 87 milijonov uporabnikov padli v roke političnega svetovalnega podjetja Cambridge Analytica. Sledila je kazen v višini 5 milijard dolarjev.

Letos je Facebook začel nove uporabnike spraševati za gesla njihove zasebne e-pošte. Le kaj bi lahko šlo narobe z uporabo teh podatkov? Twitter trdi, da so podatki, ki so bili vpleteni v nedavne kršitve, »ostali znotraj Twitterja« in ne vsebujejo elementov, kot so gesla ali e-poštni naslovi. Prav tako je dejal, da še vedno vodi preiskavo, da bi ugotovil, če je kdo bil prizadet. V primeru, da bodo odkrili več koristnih informacij, jih bodo objavili.

J. R.

Komentarji