Novo leto prinaša nove spremembe, poglejte kaj je novega v letu 2020.

1. Nova pravila pri cepljenju otrok

Od sedaj naprej otroci ne bodo cepljeni proti hepatitisu B ob vstopu v šolo, ampak že kot dojenčki. Cepljeni bodo z šestvalentnim cepivom, ki poleg zaščite pred hepatitisom B, ščiti otroke tudi pred davico, tetanusom, oslovskim kašljem, hemofilusom influence b in otroško paralizo. Dojenčki bodo s cepivom prvič cepljeni, ko dopolnijo 3 mesece.

2. Posebna vrsta davka na knjige

Do konca prejšnjega leta smo v sloveniji poznali davek 22% in 9,5%. Letos pa se jima je pridružil nov davek v višini 5%. Ta davek bo veljal zadobave in izposoje knjig, časopisov in periodičnih publikacij.

3. Enotna embalaža za vse cigarete in tobak

To pomeni, da bo morala imeti embalaža teh izdelkov poleg zdravstvenih opozoril tudi predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke.

4. Višja minimalna plača

S 1. januarjem se je bruto minimalna plača z 886,63 evra zvišala na 940,58 evra. Delavec, ki prejema minimalno plačo, bo po novem zaslužil 700 evrov neto plače. Poleg tega pa so iz minimalne plače izvzeti še vsi ostali dodatki, kot so dodatek za delovno dobo, dodatek za delovno in poslovno uspešnost ter dodatek za težje razmere dela.

5. Višja minimalna bruto urna postavka za študente

Od novega leta bo minimalna bruto urna postavka za dijake in študente znašala 5, 4€, pred novim letom pa je ta znašala 4, 89€.

6. Očetovskega in starševskega dopusta bo v nekaterih primerih več

Očetje dvojčkov ali več hkrati živo rojenih otrok bodo imeli tako dodatnih deset dni očetovskega dopusta za vsakega nadaljnjega otroka. Enako velja ob posvojitvi različno starih otrok do konca prvega razreda osnovne šole. Rejniki pa bodo v primeru, ko je v rejniško družino nameščen otrok pred koncem prvega razreda osnovne šole, upravičeni do 30 dni starševskega dopusta.

Pridobljeno: SiolNET.

L. Z.

 

Komentarji