NASA želi na Luno postaviti teleskop, ki bo deloval na zelo veliki valovni dolžini in bo znanstvenikom omogočil vpogled v čas, preden so ljudje hodili po Zemlji. Pri razdelitvi raziskovalnih sredstev je ameriška vesoljska agencija naletela na posebej inovativen projekt, nad katerim so navdušeni tudi ljubitelji znanstvene fantastike.

Ta projekt namerava na “temno stran” Lune namestiti Lunarni kraterski radijski teleskop (LCRT). Kot njegovo ime pove, se bo teleskop nahajal v kraterju. Sprva nameravajo znanstveniki v krater namestiti sondo, nato pa uporabiti roverje za razgrnitev mreže anten. Ko bo mreža anten vzpostavljena, bo premer teleskopa znašal 1 kilometer. Z njimi bi sprejemnik na središču kraterja sprejemal frekvence. S tem bi postal največji teleskop takega tipa v Osončju.

Zaenkrat je ta projekt v začetni fazi. Upamo, da bodo znanstveniki z njim pregledovali do zdaj še neraziskane valovne dolžine in frekvence. Teleskop bi omogočil zelo podrobno raziskovanje vesolja, saj ga pri tem ne bi ovirala Zemljina atmosfera in radijski hrup. Zagovorniki projekta verjamejo, da bo teleskop znanstvenikom omogočil, da izvejo več o tem, kaj se je zgodilo z vesoljem nekaj sekund po velikem poku. Z njim bi lahko opazovali šibke “prstne odtise” kozmosa, ki jih zemeljski teleskopi prej niso mogli. Projekt ima velik potencial, nekoliko drugačnega pa so prepoznali oboževalci Vojne zvezd. Ti v teleskopu na Luni vidijo podobnost z Zvezdo smrti (angl. “Death Star”).

Povzeto po: Unilad

J. R.

Komentarji