Moška spolna disfunkcija lahko vključuje najrazličnejše težave, od nizkega libida, erektilne disfunkcije (ED), prezgodnje ejakulacije in drugih težav. Čeprav mnogi moški vedo, da so te težave pogoste, je o njih težko govoriti. Pravzaprav mnogi moški čakajo več mesecev ali celo let, preden se o tem obrnejo na svojega zdravnika primarne zdravstvene oskrbe.

Na srečo sta tako normalna kot nenormalna moška spolna funkcija zdaj medicinsko bolje razumljena kot kdaj koli prej. Dr. Sharon Parish, profesorica medicine v klinični psihiatriji na Weill Cornell Medicine, vzdržuje aktivno fakultetno prakso, specializirano za spolno medicino. “Uporabljam celosten pristop, gledam na celotnega človeka,” je pojasnila dr. Parish. “Pogosto moški najprej obiščejo urologa, nato pa jih napotijo ​​k meni na podrobnejšo oceno in razpravo o njihovem splošnem zdravju.”

Dr. Parish je predstavila 5 ključnih dejstev v povezavi med moškim spolnim, fizičnim in duševnim zdravjem.

Spolne težave lahko kažejo na srčno-žilne ali druge zdravstvene težave

“Vsak moški, ki doživi spremembo v libidu, erekciji ali ejakulaciji, bi moral to sporočiti svojemu zdravniku primarne zdravstvene oskrbe,” je dejal dr. Parish. Vsaka težava, ki traja več mesecev, lahko kaže na resnejšo zdravstveno težavo, ki jo je treba obravnavati.

Obstaja močna povezava med spolno funkcijo in duševnim zdravjem

Težave z duševnim zdravjem – vključno z depresijo, anksioznostjo in drugimi psihiatričnimi boleznimi – lahko povzročijo številne različne vrste spolnih motenj. “Jasno je, da obstaja močna povezava med ED in depresijo,” je zatrdila dr. Parish. “Po drugi strani pa je pri ženskah, ki doživljajo depresijo, večja verjetnost, da opazijo zmanjšanje libida. Zelo pomembno je najprej diagnosticirati psihiatrično bolezen, da se izboljša spolna funkcija.”

Zdravila za duševne bolezni lahko v različni meri povzročijo spremembe spolne funkcije

“Obstaja napačno prepričanje, da zdravila za duševne bolezni povzročajo spolne težave, vendar podatki kažejo, da se spolna funkcija bolj verjetno izboljša, če se duševna bolezen zdravi,” je dejal dr. Parish. “Ni se dobro izogibati zdravilom zgolj zaradi suma stranskih učinkov.”

S starostjo so nekatere spremembe spolne funkcije normalne

Nekatere spremembe v spolnem nagonu, zmogljivosti in funkciji so normalni deli staranja. “Ko se moški starajo, morda potrebujejo več časa za predigro ali neposredno stimulacijo. Če to ni dovolj za izboljšanje normalnih starostnih sprememb spolne funkcije, je lahko spolna terapija zelo koristna, je razložila dr. Parish.

Izboljšanje splošnega zdravja lahko izboljša spolno učinkovitost

Dr. Parish za splošno in spolno zdravje pripisuje biopsihosocialni model. “Ko gre za naše zdravje, je toliko medsebojne povezanosti,” je pojasnila. “Pomembno je, da imamo celosten pogled.”

Komentarji