Da bi spremenili ali ustvarili odprtine za okna, vrata in druge komunikacije, je pogosto med postopkom gradnje potrebno izvrtati luknje v betonski steni. Ker je beton eden od najtrših materialov, je za te namene potrebno uporabiti različne naprave, od ročnega orodja do težkih profesionalnih strojev.

Orodja za rezanje betona so lahko različna, uporabljajo se tudi različne metode rezanja, zato je pomembno, da se izbere ustrezno orodje in se tako zagotovi učinkovit rezultat v čim krajšem času. Da bi ugotovili, katero orodje za rezanje betona bo najprimernejše, je pred rezanjem treba določiti vrsto gradbenega materiala in debelino površine.

Kadar je potrebno narediti luknje v beton ali drugi material, s točno določenimi parametri, ali pa je potrebno rezanje materiala, je najbolj primerna uporaba diamantnega orodja. Prednost uporabe tovrstnega orodja, je učinkovita izraba delovnega časa ter natančen in točen rezultat. Naslednja zelo pomembna prednost je tudi, da je uporaba diamantnega orodja precej varna in enostavna. Ker gre za izjemno vzdržljivo in zanesljivo orodje, je diamantno orodje izbira strokovnjakov, tovrstno orodje, pa se običajno najde tudi v torbah z orodjem povprečnega uporabnika.

V nadaljevanju diamantne vrtalne krone, diamantne rezalne plošče in freze za beton.

Diamantne vrtalne krone

Ker diamant velja za najtrši material, se aktivno uporablja na različnih področjih, predvsem pri obdelavi betona, kamna in kovin. Tako so diamantne vrtalne krone izjemen izum, s pomočjo katerega se je delo začelo izvajati hitreje, učinkoviteje in enostavneje. Tako je diamantna vrtalna krona ena najpogostejših vrst diamantnega orodja, na katero prisegajo tako strokovnjaki, kakor tudi uporabniki orodja v domače namene.

Primerne so tudi za materiale, ki jih ni mogoče obdelati niti s svedri z abrazivnimi, karbidnimi prevlekami. Zagotavljajo hitro vrtanje brez napora in visoko kakovost same obdelave. Diamantne vrtalne krone so zelo vzdržljive in odporne, kar dobro vpliva tudi na zmanjšanje stroškov, daljšo življenjsko dobo in enostavno vzdrževanje. Višji stroški nakupa se tako popolnoma upravičijo v procesu samega dela.

Dodatne prednosti so tudi gladki robovi luknje, nizke vibracije in izjemna hitrost vrtanja, brez hrupa in z najmanjšo izgubo materiala.

Diamantne rezalne plošče

Kadar so potrebni natančni in enakomerni rezi, se uporabljajo diamantne rezalne plošče. Diamantna rezalna plošča se obnese s skoraj vsemi vrstami materialov, zaradi česar je priljubljena med orodji. Njena prednost je predvsem zmožnost rezanja zelo trdih materialov, zanesljivost in vzdržljivost orodja, pa je tisto, kar prepriča tudi najbolj zahtevne strokovnjake.

Diamantna orodja se razlikujejo glede na način pritrditve abraziva, obliko rezalnega roba, na trdoto snovi, ki drži diamantna zrna, na premer pristanka in premer diska. Diamantne rezalne plošče je potrebno izbrati glede na material, kateri se namerava rezati in glede na potrebno globino reza. Pri tem je treba upoštevati največji dovoljeni premer kolesa, ki je dovoljen za uporabo na brusilniku ali stroju.

Freze za beton

Za rezanje trdih materialov, kot so asfalt, beton in kamen, se uporabljajo posebni rezalni stroji – freze za beton. Vaša izbira je lahko električna freza za beton ali bencinska.

Če se odločite za freze  z električnim motorjem, morate pri izbiri upoštevati moč, premer in hitrost vrtenja. Moč bo vplivala na samo produktivnost stroja, premer diska pa je odvisen od materiala za obdelavo. Nenazadnje, da bo izbira pravilna, upoštevajte tudi pričakovani obseg dela, material, katerega boste rezali in mesto uporabe (zunaj ali v notranjosti).

Freze se uporabljajo pri različnih dejavnostih in sicer predvsem v gradnji, popravilu in sanaciji raznih objektov ter v cestnem sektorju. S pomočjo freze lahko hitro, učinkovito in enostavno izrežete poljubno velike odprtine, razstavite glavno steno in uspešno opravite podobna potrebna opravila. Prednost in posebnost frez je v tem, da pusti skoraj popolnoma enakomeren rob odprtine ne glede na vrsto ali material.

Komentarji