Dober spanec je ključnega pomena, saj s kakovostnim spancem skrbite za svoje telesno in duševno zdravje. Zdrav spanec pomaga, da telo ostane zdravo in preprečuje neželene bolezni.

Odraslim zadostuje od sedem do devet ur spanja dnevno.

Ta članek vam bo povedal 5. razlogov, zakaj morate več spati:

  1. Lahko vam pomaga ohraniti ali izgubiti težo; različne študije so pokazale, da ljudje, ki nimajo urejenega spanja ponavadi zaužijejo več kalorij, saj imajo večji apetit.
  2. Lahko okrepi vaše srce; študije so pokazale, da naj bi nizka kakovost spanja in trajanja, povečata tveganja za razvoj bolezni srca.
  3. Slab spanec je povezan z depresijo; slabi vzorci spanja so močno povezani z depresijo, zlasti pri tistih, ki imajo motnje spanca. Pomembno je, da se o tem pogovorite z zdravnikom.
  4. Dober spanec podpira zdrav imunski sistem; pokazalo se je, da pomanjkanje spanja poslabša imunsko funkcijo. Nekateri podatki tudi kažejo, da lahko pravilen spanec izboljša odziv telesa na protitelesa na cepiva proti gripi .
  5. Pomanjkanje spanja je lahko nevarno; nezadostno spanje je lahko nevarno za vas in druge. Ko smo utrujeni, se zmanjša naša sposobnost osredotočanja na naloge, reflekse in reakcijski čas. Pravzaprav je resno pomanjkanje spanja primerljivo s prekomernim uživanjem alkohola. Hudo pomanjkanje spanja poveča tveganje za prometno nesrečo ali poškodbe pri delu.

 

 

Vir: Healthline

 

Komentarji