Da bi razumeli, zakaj moški nimajo celulita, je potrebno poznati nekaj osnov o celulitu. Celulit pomeni neenakomerno površino kože, težava pa nastane v prostoru med celicami v podkožnem tkivu. Maščobne celice so pritrjene na oporne strukture med njimi – gre za citoskelet, ki drži celice v točno določenem položaju in ga sestavljajo: celice, ki so tam vseskozi prisotne, celice, ki pridejo iz krvnih žil, hialuronska kislina, kolagenska vlakna in proteini. Vse skupaj pa čez čas privede do slabega obtoka v limfnem in krvnem sistemu in posledično nastane oteklina, ki se na površini kože kaže kot celulit.

Celulit je nadloga, za katero trpi skoraj vsaka ženska, le da je pri nekaterih bolj, spet pri drugih manj viden. In zakaj se z njim sooča le nežnejši spol?

Celulit prizadene predvsem ženske, in to zaradi prirojenih razlik v količini in razporeditvi maščobnega tkiva, mišic in vezivnega tkiva na posamičnih delih telesa. Poleg tega gre za razliko v sestavi vezivne pregrade, ki pri ženskah leži pravokotno na površje kože, pri moških pa sestavlja enakomerno mrežo.

Pomembno vlogo pri njegovem nastanku pa ima tudi ženski spolni hormon estrogen. Ta vpliva na celice, ki tvorijo kolagen (fibroblaste), in sicer tako, da začnejo tvoriti encim kolagenazo. Kolagenaza začne razkrajati kolagenska vlakna okoli maščobnih skupkov. Poleg zgoraj opisanih dogajanj se vezivni trakovi med maščobnimi skupki dodatno zrahljajo in stanjšajo. Plast čvrste usnjice se tanjša, vezivne pregrade so oslabljene in postajajo ohlapne. To pa pripelje do prodiranja maščobnih skupkov v usnjico, kar se navzven že v stoječem položaju kaže v nezaželeni nagubani koži, ki spominja na pomarančno lupino.

K. F.

Komentarji