Vsi Huaweijevi telefoni, ki postajajo vedno bolj in bolj popularni v Evropi in Aziji že od samega začetka niso bili naprodaj v Združenih državah zaradi domnevnih pomislekov vlade ZDA o varnosti informacij ameriških državljanov, v kolikor bi se odločili uporabljati Huaweijeve telefone. Po poslabšanju političnih odnosov s Kitajsko pod trenutno ameriško administracijo, so se Američani odločili pozvati svoje zaveznike, naj ne uporabljajo Huaweijevih naprav.

Prepoved uporabe Huaweijevih naprav v ZDA
V ZDA potrošniki na policah ne bodo našli Huaweijevih naprav, kar pa, kljub ostri nenaklonjenosti trenutne administracije, izvira še iz časov predesdnika Obame zaradi suma o prevelikem sodelovanju Huaweija s Kitajsko vlado. Seveda lahko potrošniki Huaweijeve naprave še zmeraj naročijo iz tujine, a je precej lažje oditi v trgovino in kupiti telefon na licu mesta, kot pa ga uvažati in dopuščati možnost komplikacij s carinjenjem. Poleg tega velja še omeniti, da so v ZDA predstavniki treh največjih obveščevalnih služb (CIA, FBI, NSA) javnosti močno odsvetovali uporabo Huaweijevih telefonov.

Še ostrejša pravila veljajo za uporabo Huaweijevih naprav v vladnih organizacijah ZDA, saj je vsem članom vlade ter ostalih vladnih organizacij od avgusta zakonsko prepovedana uporaba katerekoli Huaweijeve naprave ali katerekoli druge naprave, ki vsebuje kakršnokoli komponento, ki jo proizvaja Huawei.

ZDA pozvala zaveznike naj rečejo ne Huaweiju
V ZDA lahko vlada z zakonodajo vpliva na (ne)uporabo Huaweijevih telekomunikacijskih naprav, a se težava pojavi pri ameriških vojaških bazah po svetu, kjer bi teoretično lahko prišlo do hekerskega napada v primeru, da bi v državah, kjer se ameriške baze nahajajo, za infrastrukturo komercialnih omrežij uporabljali Huaweijevo tehnologijo. Tu se pri ameriški vladi pojavlja še dodaten strah, saj Huawei aktivno sodeluje pri vzpostavljanju novega standarda podatkovne povezave 5G.

Da bi torej preprečili hekerske napade in strateško ranljivost ameriške vojske, so se, kot piše Wall Street Journal, predstavniki ameriške vlade sestali s svojimi kolegi iz Nemčije, Japonske in Italije, kjer se nahajajo največje ameriške vojaške baze. Na mizi naj bi bila tudi posebna “finančna nagrada” za države, ki bi se odločile prepovedati uporabo opreme kitajskega velikana.

Omeniti velja tudi, da v Združenem Kraljestvu že deluje center Cell, kjer pregledujejo in po potrebi tudi odpravljajo vse hardwareske in softwareske napake na Huaweijevih telefonih, preden so na voljo potrošnikom, naslednji mesec pa naj bi se podobni center odprl tudi v Nemčiji.

Kaj na ameriške strahove pravi Huawei?
Pri Huaweiju so se že dlje časa trdili, da so zelo razočarani, ker so izgubili priložnost trženja svojih naprav na ameriškem tržišču, da pa so se zaradi ostre politike ameriške administracije v še slabšem položaju znašli ameriški potrošniki, ki ne bodo imeli direktnega dostopa do Huaweijevih naprav. Vselej so tudi ostro zavračali kakršnokoli povezanost s kitajsko vlado. Na članek, ki ga je objavil Wall Street Journal, so pri Huaweiju odreagirali nadvse presenečeno, dejali pa so tudi da ne odobravajo vmešavanja katerekoli vlade izven njihovih jurisdikcij ter so mnenja, da se takšnih dejanj ne bi smelo spodbujati.

A. K.

Komentarji