Vsak model MacBooka Air, vse odkar je originalni model Steve Jobs iz kuverte potegnil leta 2008, je v tehnološkem svetu slovel kot kralj prenosnikov, saj je poleg tega, da je bil lahek in imel izjemen dizajn ponujal tudi relativno dobro zmogljivost in nabor vhodov, edina večja težava z zadnjim modelom poleg zastarelega procesorja je bil zaslon, ki v letu 2017 ne sodi na 999-evrski prenosnik. To napako je Apple v letošnjem modelu Aira odpravil, vprašanje sedaj pa je, ali bo Air še vedno »kralj prenosnikov«?

Nov »imidž« po osmih letih

Predhodnik letošnjega modela Aira je bil predstavljen leta 2010 – Apple je torej osem let ohranil isti dizajn, četudi so poleg konkurence pri Applu sami v osmih letih večkrat spremenili dizajn MacBooka Pro. Letošnji Air ima končno dizajn z minimalnimi robovi ob zaslonu, kot se spodobi za moderni prenosnik. Apple je presenetljivo upošteval mnenje svojih strank in, kot so povedali sami, uresničil njihovo največjo željo in to je, da bi predstavili MacBook Air z Retina zaslonom – resolucija je s 1440 x 900 skočila kar na 2560 x 1600 pikslov.

Poleg novega dizajna je Apple z MacBooka Air odstranil tudi vse vhode, ki jih najdemo na prejšnjem modelu AIra in jih ndomestil z dvema USB-C vhodoma, ki sta kompatibilna tudi z Intelovo tehnologijo Thunderbolt 3 in ne, na srečo se še niso znebili 3.5mm vhoda za slušalke.

Nova sta tudi Force Touch Trackpad, ki jo imajo mnogi v svetu tehnologije(pa tudi navadni smrtniki) za eno izmed najboljših sledilnih ploščic na prenosnikih, in pa čitalec prstnih odtisov TouchID, ki je uporabnikom poznan že z iPhonov in iPadov in omogoča vpis v računalnik.

Znebili so se tudi zastarele tehnologije procesorja in v prenosnik integrirali Intelov procesor Core i5 8210Y z osnovno frekvenco 1.6 GHz in pa Applov lasten T2 procesor, ki skrbi za enkripcijo SSD diska, delovanje TouchID senzorja in za odgovarjanje Applove virtualne asistentke Siri, če jo pokličemo s »Hey, Siri!«. Apple velja tudi pohvaliti za vsa njihova ekološka prizadevanja, saj za izdelavo novih Airov uporabljajo 100% reciklirani aluminij, po čemer bi se morala zgledovati tudi njihova konkurenca.

Zakaj torej ne bi bil duhovni naslednik prejšnjih modelov?

Težava za mnogo uporabnikov je na žalost prav novi procesor, ki je na žalost iz Intelove Y-serije procesorjev, katere glavna prednost je porabljanje manjše količine električne energije za delovanje. Čeprav je to v bistvu poteza, ki bi novi MacBook Air pravzaprav naredila za zelo dobrega naslednika prejšnjih modelov, je glavni problem kljub vsemu še vedno cena. Apple je namreč ceno za začetno konfiguracijo novega Aira v ZDA zvišal z 999$ na 1199$, kar se zdi mnogim absurdno za procesor Y-serije in le 128-gigabajtni SSD.

Kar še velja omeniti je, da je MacBook Air sodoben prenosnik, s sodobnimi specifikacijami in sodobnim dizajnom. To pa je pomembno zato, ker lahko njegovo ceno upravičimo samo z eno besedo in to je macOS. Za vse ljubitelje macOS prenosnikov je končno na voljo za Applove standarde »poceni« in sodoben tanek in lahek prenosnik, ki ima v veliki zmedi v Applovi ponudbi prenosnikov največ možnosti, da spet postane »kralj prenosnikov«.

Vir: https://www.theverge.com/2018/11/6/18064552/macbook-air-2018-review-retina-keyboard-apple-features-battery-price

A. K.

Komentarji