Obstajajo prsi različnih oblik in velikosti, vendar imajo nekaj skupnega: so posebna značilnost ljudi. Na Zemlji prebiva več kot 5000 vrst sesalcev. Edina življenjska oblika s trajnimi dojkami je Homo sapiens. Ta anomalija je všeč mnogim, še predvsem moškim. Vprašamo se lahko: zakaj so človeške prsi tako velike? Je bila to evolucijska napaka?

Vsi drugi sesalci začasno razvijejo dojke med ovulacijo ali dojenjem. Bistvo prsi je torej proizvajanje mleka. Ko mleka ni več, te izginejo. Vendar to ne velja za ljudi. Ženske prsi rastejo v puberteti in ne v nosečnosti. Nekaj se je v evoluciji spremenilo in o tem obstaja več različnih teorij. Ena izmed popularnejših teorij pravi da so bile prsi znak, po katerem so naši predniki vedeli, kdaj so ženske spolno zrele. Ta teorija pojasni, zakaj ženske prsi zrastejo med puberteto, vendar še vedno ne moremo razložiti, zakaj ostanejo takšne tudi po menopavzi.

Če natančno pogledamo človeške prsi, vsebujejo več maščobe kot prsi drugih sesalcev. Pri drugih sesalcih prsi oblikuje mleko, vendar samo začasno. Človeške prsi lahko postanejo tako velike, da povzročijo bolečine v hrbtenici in prsnem košu. Zaradi tega se veliko žensk odloči za pomanjšanje prsi. V ZDA se je v letu 2016 za to odločilo več kot 60.000 žensk. Prsi so lahko tudi smrtno nevarne. Rak dojk je prvi vzrok smrti zaradi raka pri ženskah po vsem svetu. Znanstveniki trdijo, da rak dojk pri drugih sesalcih ni pogost. Mogoče tiči razlog za to v zgradbi tkiva dojk.

Človeške prsi so uveljavile svoje mesto v človeški kulturi in družbi. Ženske se lahko zaradi njih počutijo svobodne in želene. Že samo s svojo privlačnostjo so pomagale zgraditi celotne imperije.

Vir: IFLS

J. R.

Komentarji