Vsi študentje se zavedajo, kako stresno je lahko izpitno obdobje. V ponedeljek, se je uradno začelo zimsko izpitno obdobje, od takrat pa se izpiti kar vrstijo. Za vse študente smo pripravili nasvete, kako si olajšati izpitno obdobje.

1. Organizacija časa

Za marsikoga je to lahko velik problem in predstavlja kar polovico priprave na izpit. Če si znate dobro organizirati čas, se boste bolj učinkovito učili in dosegali boljše rezultate. Ne puščajte si vsega do zadnjega dneva!

Za dobro organizacijo priporočamo, da si v rokovnik ali koledar zapišete kdaj imate izpite, zraven pa si dopišite katero gradivo morate predelati in si ga okvirno porazdelite po dnevih (npr. v petek imate izpit, predelati morate 200 strani gradiva, na voljo pa še imate 5 dni, prve štiri dni predelajte gradivo torej vsak dan 50 strani, zadnji dan pred izpitom pa si pustite za ponavljanje).

2. Motivacija

Včasih jo je težko najti, vsakomur se kdaj zgodi, da izpita ne opravi v prvem poskusu, vendar ne smemo dopustiti, da bi to zmanjšalo našo motivacijo. Če motivacije ne najdete v sebi, poskusite z učenjem v šoli ali knjižnici, s prijatelji in sošolci.

3. Premori med učenjem

Priporočamo, da si med daljšim učenjem vsake 30-45min vzamete 15min odmora. Takrat se malo razmigajte, odnesite smeti ali kaj počistite, krajša rekreacija bo izboljšala spomin in tako bo vaše učenje učinkovitejše.

4. Dovolj spanca

Spanje je potrebno za normalno delovanje možganov in telesa. Za ljudi v starosti od 18-25 let je priporočen čas spanja od minmalno 7-9 ur. Če boste ponoči spali dovolj, boste čez dan imeli več energije, boljša pa bo tudi vaša koncentracija in spomin.

5. Prosti čas

Vzemite si čas zase. Pojdite na sprehod, gledajte televizijo, igrajte igrice. Temu se med izpitnim obdobjem ni potrebno odreči, le omejiti jih je potrebno. Ne pustite primankljaju motivacije ali koncentracije, da vas prevzame in cel dan počnete nesmiselne stvari.

Veliko uspehov pri izpitih!

 

L. Z.

 

Komentarji