Pri Evropski uniji pravijo, da bi enoten polnilec zmanjšal število elektronskih odpadkov in izboljšal uporabniško izkušnjo.

Zagotovo ste se znašli v situaciji, ko ste bili pri prijatelju ali sorodniku, potrebovali ste določen tip polnilca, ravno tistega pa gostitelj ni imel. Poznamo več različnih tipov polnilcev, med njimi so najpogosteje zastopani Mini-USB, Micro-USB, USB-C in Apple. EU bi s standardnim polnilcem za vse vrste pametnih telefonov zmanjšala število elektronskih odpadkov. Teh je po njihovih ocenah več kot 51.000 ton na leto. Odpadki, ki jih povzročajo zavrženi stari polnilci, so dovolj velik razlog, da EU razmišlja o poenotenju polnilnih priključkov.

Ekološki argument je precej močan. Poleg tega meni EU, da bi enoten polnilec izboljšal uporabniško izkušnjo, saj ob nakupu novega pametnega telefona ne bi bilo potrebno kupiti novega polnilca. To ni prvič, ko je EU hotela poenotiti določene normative na področju mobilne telefonije. Tako so leta 2009 začeli iniciativo za usklajene sisteme zaračunavanja storitev, leta 2014 pa je Evropski parlament oblikoval direktivo za uporabo enotnih polnilcev. Kljub temu do realizacije direktive še ni prišlo.

Obstajajo nasprotniki uporabe enotnega polnilca. Eden največjih je zagotovo podjetje Apple, ki je že pred letom dni podalo ugovor na evropsko pobudo.  Pri podjetju s sedežem v Kaliforniji so zapisali, da se bodo ustvarile velike količine elektronskih odpadkov, če se uvede enotni polnilec. Do tega bi prišlo, ker bi morali vsi, ki imajo pametni telefon, kupiti nov univerzalni polnilec in starega zavreči. Skoraj milijarda potrošnikov uporablja polnilni priključek podjetja Apple. Če bi v kratkem bilo potrebno zamenjati tako veliko število polnilcev, bi bilo elektronskih odpadkov zelo veliko. Poleg tega so pri Apple-u omenili, da bi enotni polnilec zaviral inovacije. Zaenkrat to ostaja nerešeno vprašanje, razvijalci mobilnih telefonov in EU pa se bodo morda že kmalu dogovorili za rešitev, s katero bodo zadovoljni vsi vpleteni.

Vir: InterestingEngineering

J. R.

Komentarji