Zaradi novega koronavirusa, ki se je razširil po več kot 100 državah na svetu, so postala previdna tudi nekatera večja podjetja. Da bi zmanjšali uporabo javnega prevoza in na splošno omejili stike med več ljudmi, sta ameriški korporaciji Google in Amazon naročili svojim zaposlenim, naj delajo od doma, če je to le mogoče.

Google je poslal okrožnico vsem zaposlenim v Severni Ameriki. V njej so zapisali, da ljudem priporočajo delo od doma do 10. aprila, če je to možno. Pred nekaj dnevi so to sporočili zaposlenim v San Franciscu, Dublinu in Seattle-u, zdaj pa se je priporočilo razširilo na cel severni del Amerike. Pri Googlu so zapisali, da bodo njihove pisarne še vedno odprte, delavci pa bodo lahko do njih dostopali, če bo potrebna njihova fizična prisotnost na delu. Generalni direktor Appla Tim Cook spodbuja zaposlene, da v tem tednu (od 9. do 13. marca) delajo na daljavo, če narava njihovega dela to dopušča. Google bo tudi svojemu začasnemu osebju plačal bolniško odsotnost, če bodo morali ti zaradi novega virusa COVID-19 prekiniti z delom.

Amazon je sprva priporočal delavcem v New Yorku in New Jerseyju, naj v mesecu marcu delajo od doma. Napoved se je kmalu razširila na Seattle, območje Zaliva in Italijo. Podobno kot pri Googlu, bodo tudi pri Amazonu pokrili stroške odsotnosti z dela zaradi virusa. Ponekod v ZDA so zaradi virusa razglasili izredne razmere. Tega se zavedajo večja tehnološka podjetja, ki zaradi svoje narave dela lahko omogočijo delo zaposlenih od doma.

 

Povzeto po: TheVerge

J. R.

Komentarji