V splošnem sicer velja, da so moškim bolj všeč vitke ženske, vendar bi naj bilo tole prepričanje zmotno. Razburljiva raziskava ameriških znanstvenikov, ki je zaokrožila po spletu je namreč dokazala, da bi naj ženske obline  pri moškemu vzbudila sorodne reakcije kot uživanje alkohola ali drog.

Bujne obline, široki boki in ozek pas bi naj ukradle pogled moških, ki priznavajo, da bi naj na njihove možgane deloval enako kot opojna sredstva na odvisnikove možgane. Najbolj priljubljena ženska figura spominja na obliko peščene ure, slednja pa izvira iz mitskega zdravstvenega prepričanja povezanega s plodnostjo.

Postava v obliki peščene ure, ki jo zaznamuje bujno oprsje, ozek pas široki boki in seveda zaobljena zadnjica bi naj simbolizirala večjo plodnost, kar je tudi podzavesten razlog in nagon moških, da si želijo takšne ženske. Današnji modni ideali, ki odrivajo ženske z močnejšo postavo na rob očitno niso tako zaželeni, saj bi naj ženske z oblinami moškim prinašale več veselja.

Bizarno dejstvo, da obline pri moških vzbudijo enake občutke kot opiji odvisnikom so dokazali z raziskavo, kjer so testirali moške možgane ob pogledu na slike zapeljivih žensk različnih postav. Moški so bili priklopljeni na naprave, ki prikazujejo možganske valove, ki pa so precej zanihali, ko so fotografije preuredili, ženskam sneli mastno tkivo okoli pasu in ga preselili na zadnjico. Pogledi na takšne fotografije naj bi aktivirali možganske centre, ki se vklopijo tudi ob uživanju alkohola ali drog.

Presenetljivo in razburljivo dejstvo pa je hkrati tudi prineslo odgovor zakaj imajo moški radi ženske obline. Zanimivo za vsem tem tiči želja po reprodukciji. Kljub temu pa je eden izmed raziskovalcev Steven Platek še dopolnil, da bi slednja spoznanja lahko bila tudi razlog marsikatere težave in odvisnosti povezane s seksualnostjo. Pravi, da je lahko takšne rezultate razumemo tudi kot odgovor nagnjenosti moških k odvisnosti od seksa, pornografije, težnji po varanju ali podobnih rečeh.

K. F.

Komentarji