Po dolgem zatišju so pri Sonyju končno spregovorili. Znane so tehnične karakteristike igralne konzole PlayStation 5. O teh smo na našem portalu v preteklosti že špekulirali. Sony je imel pri snovanju konzole nove generacije težko nalogo. PS5 bo namreč moral konkurirati novemu Xbox-u.

Sonyjevo igralno konzolo 5. generacije bo poganjal 8-jedrni AMD Zen 2 procesor, ki v primerjavi s PS4 deluje pri višji frekvenci. Ta je variabilna in visoka do 3,5 GHz. Računska moč zagotavlja kar 10,28 teraflopov, kar je skoraj desetkrat več kot pri prejšnji generaciji konzole. Dolgo pričakovana novost je SSD disk s kapaciteto 825 GB, ki bo zamenjal HDD disk z 500 GB pomnilnika. Za razliko od Xboxa, bo PS5 omogočal enostaven priklop zunanjih USB SSD. Za ozvočenje bo poskrbel Tempest Engine – ta sistem bo omogočal procesiranje 3D zvoka, delovanje katerega bi naj bilo dobro tudi na dvokanalnih zvočniških sistemih in običajnih slušalkah. Pri Sonyju zagotavljajo, da zaradi tega sistema ne bomo potrebovali posebnega ozvočenja, da bi izkusili prostorski zvok.

V spodnjem videoposnetku si oglejte razglasitev novega Playstationa 5:

Sony z novo generacijo igralnih konzol stremi k resnični revoluciji, saj želi korenito spremeniti razvoj in način delovanja iger. Če se osredotočimo na igre, lahko z gotovostjo trdimo, da bodo svetovi večji, površine, teksture, liki in okolja pa bolj podrobni. Igričarska skupnost ima velika pričakovanja, v prihodnosti pričakuje na tej igralni konzoli možnost igranja iger v 4K pri 60 slikah na sekundo. To bi prineslo neposredne izkušnje, s katerimi bi se virtualno okolje velik bolj približalo resničnosti. Iz spodnje slike je razvidno, kakšen napredek so pri Sonyju dosegli pri zasnovu igralne konzole nove generacije. Čeprav bo procesor PS5 hitrejši od tistega v novem Xboxu, še vedno ne vemo nekaterih detajlov kot sta oblikovanje ohišja in zasnova hlajenja.

Primerjavo prihajajočih Playstation 5 in Xbox Series X si oglejte v spodnjem videu:

 

Povzeto po: Gamesradar, SloTech

J. R.

Komentarji