Če obstaja nek kulturni pojav, ki se je v zadnjem desetletju zelo razširil, je to nedvomno “meme”. Izoblikovala se je vrsta humorja, ki se je razširila na veliko spletnih strani in skupin, kot so Facebook, Instagram in Reddit.

Meme ali internetni fenomen je ideja, vedenje ali slog, ki se širi od osebe do osebe v kulturi – pogosto s ciljem, da prenese določen pojav, temo ali pomen, ki ga predstavlja. Memi so postali združujoča sila, ki združuje ljudi iz različnih okolij in jim pokaže, da imajo v bistvu veliko skupnega. Povezujemo se s prijatelji in se spominjamo skupnih izkušenj iz preteklosti. Memi so postali tudi način komuniciranja in odzivanja na dogajanje na družbenih omrežjih – od političnih novic do dogodkov v pop kulturi in internetnih pojavov. Popularnost memov se je v zadnjih letih močno povečala. Platforme kot so Instagram, Twitter in Facebook so olajšale njihovo skupno rabo. Ob zelo velikem številu je težko izbrati najboljših 10, vseeno pa smo poskusili izbrati tiste, ki so se nam najbolj vtisnili v spomin.

Distracted Boyfriend

Ena izmed pogosteje uporabljenih slik. Na njej je fant opazoval drugo dekle, medtem pa ga je zalotila njegova partnerka. Ljudje so hitro začeli pripisovati različne scenarije, primer takega smo dodali spodaj.

The Most Interesting Man in the World

Mož na tej sliki je predstavljen kot zelo karizmatičen in uspešen. Pravzaprav izvira iz oglaševalske kampanje za pivo znamke Dos Equis. Sliko spremljajo napisi kot je ta: “jaz nisem vedno X, ko pa to storim, sem Y.”

Evil Kermit

Zloben žabec Kermit se pogovarja s svojim dvojnikom, ki je oblečen v Sith Lorda in predstavlja zlo, ki živi znotraj nas vseh. To je tisti temen notranji glas, ko želimo biti dobri, a nas skuša prepričati v nasprotno.

Doge

Simpatični psi in smešni izrazi so recept za uspešni meme. Ta slika psa je postala predloga za naključne notranje monologe, ki so zapisani v nepravilni angleščini. Ta meme je postal tako uspešen, da je nastal Doge Coin – kripto valuta z istim imenom.

Condescending Wonka

Condescending Wonka prikazuje igralca Gene Wilderja v muzikalu iz leta 1971 z naslovom Willy Wonka in tovarna čokolade. Napisi na slikah so pogosto sarkastični.

Drakeposting

Drakeposting se nanaša na objavljanje reakcijskih slik in drugih posnetkov iz glasbenega videostpoa uspešnega singla Hotline Bling. Po navadi se nanaša na negodovanje glede teme ali nečesa in odobravanje vsebine v drugem delu.

Is this a pigeon?

Življenje je včasih lahko zelo zmedeno, kar ponazarja ta meme. Slika je bila posneta v japonski anime seriji. Pogumni borec vidi metulja in ga zamenja za goloba. Meme predstavlja situacijo, ko ljudje zamenjajo predmet ali pojem.

Not sure if

Not sure if ali Futurama Fry je slika z besedilom, ki z notranjim monologom izraža dvom. “Ni prepričana, če je X” ali “samo Y.”

Bad Joke Eel

Kot že ime pove, je Bad Joke Eel (jegulja slabih šal) specializirana za slabe šale.

The Dress

Ta slika je verjetno uničila prijateljstva in raztrgala družine. Svet se je razdelil na to, ali je na tej podobi prikazana obleka z belimi in zlatimi črtami ali modrimi in črnimi črtami. V resnici je bila obleka modra in črna. Slika obleke je ponudila priložnost, da se naučimo, zakaj stvari vidimo drugače. Nekateri bodo sicer še vedno trdili, da je obleka zlato-bela, čeprav je bilo dokazano nasprotno.

J. R.

Vir: cnet, Independent

Komentarji