Znanstveniki so več desetletji poskušali ugotoviti ali je ljubezen na prvi pogled resnična. Okoli leta 1960 so ljubezen na prvi pogled razglasili kot mit.

Ljubezen na prvi pogled je nenadna privlačnost do neke osebe. Te privlačnosti ne moremo poimenovati ljubezen temveč zaljubljenost. Ljubezen in zaljubljenost sta dva popolnoma različna pojma, ki pa jih pogosto mečemo v isti koš.

Zaljubljenost je torej neko začetno čustvo, ki se pojavi kmalu zatem ko vidite osebo, ki vas privlači, oziroma takrat, ko začnete neko osebo spoznavati. Zaljubljenost ponavadi traja od šest mesecev do dveh let potem pa izzveni, ko osebo bolje spoznate. V tem času, ko drugo osebo spoznavate  (njene slabosti in njene prednosti), se lahko iz zaljubljenosti razvije ljubezen. Razpad zvez v trajanju od pol leta do dveh let je največji, razlog zato pa je prav ta, ker se iz zaljubljenosti ne razvije ljubezen.

Ljubezen pa je dolgotrajnejše čustvo, ki potrebuje čas za razvoj in ga je treba utrjevati.

Seveda pa obstajajo ljudje, ki trdijo da so ljubezen na prvi pogled izkusili tudi sami. Za takšne primere obstaja razlaga. Na prvi pogled so začutili privlačnost do druge osebe, ta privlačnost je lahko zelo močna, vendar se imenuje zaljubljenost. Skozi čas pa se je zaradi globljih povezav začela razvijati ljubezen. Tega prehoda se ponavadi ne zazna, saj ti dve čustvi dajeta zelo podoben občutek.

Več kot polovica ljudi naj bi verjela v ljubezen na prvi pogled, vendar smo vam zdaj razjasnili, da bi bila bolj primerna besedna zveza zaljubljenost na prvi pogled.

Pridobljeno: Psychology Today

L. Z.

Komentarji