Srčni utrip v mirovanju – kako hitro bije vaše srce, medtem ko ne telovadite ali počnete ničesar napornega, je zelo pomemben za vaše splošno počutje. Običajno srčni utrip v mirovanju znaša med 60 in 100 utripov na minuto.

Merjenje utripa je enostavno. Samo začutite svoj utrip na vratu ali zapestju in preštejte število utripov, ki jih začutite v 60 sekundah. Do neke mere na srčni utrip vplivajo zunanji dejavniki kot so vreme, čustva in zdravila. Če je ta konstantno previsok, je pregled pri zdravniku priporočljiv. Simptomi prevelikega srčnega utripa so lahko omotica, utrujenost ali pomanjkanje sape. Če je vaš povprečni srčni utrip v mirovanju višji, kot bi si želeli, ga lahko znižate na naslednje načine. Pripravili smo šest sprememb življenjskega sloga, s katerimi boste poskrbeli za bolj zdravo srce.

Srcu prijazna dieta

Kar jeste ima velik vpliv na vaše srce. Velika količina ocvrte hrane in sladkarij bo na vaše srce negativno vplivala. Po drugi strani obstajajo živila, ki so do telesa prijaznejša in izboljšajo delovanje srca. Takšna živila so ribe. Če teh ne želite vključiti v svojo prehrano, lahko zaužijete živila, ki so bogata s kalcijem. To so mleko, sir in jogurt ter s kalcijem bogati kruh in kosmiči. Vašemu srcu pomagajo tudi omega-3 maščobe, z njimi so bogata chia semena in orehi.

Vadba

Dosledna vadba je ena izmed najbolj zanesljivih metod za znižanje srčnega utripa v mirovanju. Način vadbe ni tako pomemben. Ena izmed raziskav je pokazala, da sta tako vzdržljivostni trening kot joga oba znižala srčni utrip udeležencev. Če ne marate telovadnice, se lahko začnete ukvarjati s plezanjem, plesom ali katerim drugim zanimivim športom.

Ne kajenju

Če želite zdravo srce, zavrzite cigarete. Izkazalo se je, da je srčno delovanje pri nekadilcih boljše tudi v mirovanju. Vaping naj bi bila zdrava alternativa tradicionalnim cigaretam, vendar nekatere študije kažejo, da arome v e-cigaretah lahko poškodujejo vaše srce.

Poskusite se sprostiti

Stres ali občutek nervoze lahko poviša vaš srčni utrip. Sčasoma se izkaže, da ima to na zdravje srca negativen vpliv. Obstaja veliko učinkovitih načinov za lajšanje stresa. Zagotovo vam bo eden izmed njih ustrezal. Že 10 minut meditacije dnevno lahko zniža vašo raven stresa. Sproščujoča je lahko tudi hoja. Japonci prakticirajo sprehod po gozdu brez prisotnosti elektronike.

Boljše spanje

Prikrajšanje spanja je slabo za vaše srce, poleg tega pa se poslabša tudi duševno zdravje. Po slabem nočnem spanju se vam lahko srčni utrip začasno poveča, medtem ko dolgotrajna izguba spanja prispeva k srčnim boleznim. Če ste konstantno utrujeni, boste morda morali spremeniti svoje spalne navade. K slabemu urniku spanja lahko prispevata uporaba zaslona preblizu spanja in zaužitje preveč kofeina pred spanjem.

Pijte več vode

Hidracija je življenjsko pomembna, vendar se jo pogosto spregleda. Ko ste dehidrirani, dejansko manj krvi potuje po vaših žilah, vaš srčni utrip pa se mora povečati, da se pretok ohrani. Pitje vode je še posebej pomembno med vadbo – z znojem lahko dokaj enostavno izgubite 2 % telesne mase. Ob vsem tem pa ne pozabite na steklenice za vodo za enkratno uporabo. Bodite ekološki in si priskrbite steklenico za večkratno uporabo.

J. R.

Vir: cnet

Komentarji