Se želite odvaditi kajenja? Za vas smo pripravili 5 korakov, ki vam bodo pomagali na tej zahtevni poti.

1. Motivirajte se

Naredite si seznam prednosti in slabosti, pretehtajte koliko vam pomeni kajenje in koliko druge stvari v vašem življenju. Pri motiviranju vam lahko pomagajo tudi prijatelji in družina.

2. Dobro se pripravite

Da bo vaša motivacija narasla, si seznam prednosti in slabosti kajenja preberite večkrat na dan. Tako se boste psihično pripravili na prenehanje kajenja. Določite tudi datum, kdaj želite s kajenjem zaključiti in se ga držite. Ko boste želeli prižgati cigareto, si zapišite kje ste in kako se počutite, saj boste tako lažje sledili svojim kadilskim navadam.

3. Prenehajte

To seveda ne gre tako, da bi danes pokadili še 2 škatli, jutri pa nič več. Zato se odvajanja lotite počasi in s potrpežljivostjo. Počasi zmanjšujte odmerek, do datuma, ki ste ga določili, pa dokončno prenehajte. Ko boste prenehali kaditi lahko občutite naslednje stranske učinke: razdraženost, težave s koncentracijo, utrujenost, glavobol, povečan apetit …

4. Soočite se s stranskimi učinki

Zelo pomembno je da za izboljšanje stranskih učinkov ne pokadite cigarete. V lekarni so na voljo nadomestki nikotina, ki vam lahko pomagajo pri premagovanju odvisnosti. Zaradi povečanja apetita pa morate paziti tudi na svojo prehrano, saj prehajanje iz ene slabe navade na drugo telesu ne koristi. K zmanjšanju apetita lahko pripomore žvečenje žvečilke, umivanje zob in preusmeritev pozornosti .

5. Ne Obupajte

Zapomnite si, da stranski učinki ne trajajo dolgo, le v nekaj dnevih bo postalo lažje. Če se slučajno zgodi da vam ne uspe, poskusite znova, tokrat še z večjim zagonom in poznavanjem svojih navad.

Pridobljeno: Psychology Today

L. Z.

Komentarji