Po preveč zaužitih alkoholnih pijačah na zabavi se lahko zgodi, da se bomo naslednji dan počutili slabo. Čeprav se to pogaja zelo pogosto, znanstveniki še vedno popolnoma ne razumejo procesa zaradi katerega pride do glavobola, slabosti, utrujenosti in drugih simptomov. Zaradi alkohola pride do dehidracije in porušitve kemijskega ravnovesja v telesu. Preverili smo, če določeni miti držijo in zapisali nekatera dejstva, v zaključku pa vas čaka recept za sok, ki vam bo pomagal pri spopadu z “mačkom”.

Mit: “maček” je neodvisen od spola

Dekleta, previdno z brezplačnimi pijačami na “Ladies night”. Če moški in ženska spijeta enako količino, ženska verjetno bolj čuti učinke. Do tega pride zato, ker imajo moški večji odstotek vode v telesu.

 

Dejstvo: pijte dovolj tekočine

Pijte čim več (seveda brezalkoholne) tekočine. Alkohol namreč poveča količino vode, ki jo telo izloči. Občutek dehidracije, katero povzroči, pogosto zaostaja do jutra. Ko pridete z zabave domov, se prisilite, da spijete nekaj vode. Vaše telo vam bo zjutraj hvaležno.

Mit: sredstvo proti bolečinam pred spanjem zmanjša slabost v jutru

Nekatere protibolečinske tablete dosežejo vrhunec delovanja približno štiri ure po zaužitju, zato odmerek pred spanjem ne bo pomagal v jutru. Boljši načrt je, da vzamete tableto takoj, ko se zbudite.

Dejstvo: prej jejte

Hrana upočasni absorpcijo alkohola, zato se ga v telo vnese manj, vi pa se boste naslednji dan počutili bolje. Najboljša je hrana z velikim deležem maščob. Vendar pozor, hrana samo začasno upočasni vpliv alkohola na vaše telo.

Mit: alkohol pomaga, da lažje spite

Ravno nasprotno. Medtem ko vam bo manjša merica pomagal hitreje spati, bo večja količina alkohola zmanjšala kakovost vašega spanja. Običajno se ljudje zbudijo prehitro in ne izkoristijo časa v vseh pomembnih REM ciklih.

Hangover recovery (zdravilo za “mačka”)

Po veliki količini zaužitega alkohola je vaše telo dehidrirano, poleg tega pa je izgubilo elektrolite, katere je zdaj potrebno nadomestiti. Po predolgi noči lahko spijete sok, katerega si lahko iz naravnih sestavin pripravite popolnoma sami. V sokovnik dodajte:

  • 1 srednje velika rdeča pesa,
  • 2 vejici zelene,
  • 1 kumara,
  • 1/4 limone,
  • 2 cm velik kos ingverja.

J. R.

Vir: pindex

Komentarji