Tu ne bomo govorili o slabih, počasnih prodajah, ampak o epskih napakah avtomobilov. Sestavili smo seznam avtomobilov, ki so iz kakršnegakoli razloga – podjetniškega, gospodarskega ali inženirskega – doživeli popoln neuspeh.

Chevrolet SSR (Super Sport Roadster) 2003 – 2006

Lahko si predstavljate sestanek na sedežu GM, ki je izgledal nekako takole: “kaj če izdelamo kabrioletni poltovornjak?” Osebo s takšno idejo bi bilo potrebno odsloviti, namesto tega pa so se pri Chevroletu odločili za izdelavo čudnega avtomobila s prešibkimi motorji. Zamenjava V-6 motorja z V-8 ni bila dovolj za dinamično vožnjo več kot 2 toni težkega Super Sport Roadsterja.

Cadillac XLR (2004  2009)

Spet je na vrsti GM. Tokrat je bila situacija na oblikovalskem srečanju naslednja: “kaj če bi naredili Cadillac različico Corvette?” Nastal je Cadillac XLR – dvosedežni kabriolet. XLR se je pohvalil s prilagodljivim vzmetenjem, ki je omogočilo boljšo vodljivost in vožnjo. Imel je močno konkurenco (Mercedes SL), zato je Cadillac leta 2006 predstavil XLR-V, ki je imel nameščen motor Northstar V-8. Žal je cena tega avtomobila znašala 110.000 dolarjev. Prodaja se je iz leta v leto zmanjševala (2005: 3.730 avtomobilov, 2006: 3.203, 2007: 1750, 2008: 1.250). Skupaj je bilo izdelanih le 15.460 XLR-jev.

Fisker Karma (2011 – 2012)

Avtomobilski oblikovalec Henrik Fisker je zasnoval BMW Z8, Aston Martin DB9 in Aston Martin V8 Vantage. Nato je leta 2008 v ZDA predstavil prototip posebnega avtomobila. V projekt so vključili igralca Leonarda DiCapria in ameriško ministrstvo za energetiko. Zasnovan je bil hibrid, ki so ga izdelovali na Finskem. Zaradi težav z baterijami in stečaju podjetja, ki je baterije izdelovalo, je po prodanih 2.450 avtomobilih šlo v stečaj tudi podjetje Fisker Automotive. Tako je bila zgodba tega hibridnega vozila končana.

GM EV1 (1997 – 1999)

Usoda tega avtomobila se je pojavila v dokumentarnem filmu iz leta 2006 z naslovom “Kdo je ubil električni avtomobil?” EV1 je bil prvo serijsko električno vozilo večjega avtomobilskega proizvajalca in edino vozilo, ki ga je GM prodajal direktno in ne preko ene izmed svojih znamk. 15-urno polnjenje je zadostovalo za 110-145 km vožnje. Izdelanih je bilo le 1.117 avtomobilov EV1. Edini “nedotaknjeni” EV1 je bil podarjen inštitutu Smithsonian in spada med najredkejše avtomobile na svetu.

GMC Envoy XUV (2003 – 2005)

To vozilo je primer neuspešne kombinacije poltovornjaka in SUV-ja. XUV je imel raztegljiv zadnji del strehe, ki je drsel naprej, kar je ustvarilo odprt prostor za tovor. Ustvarjen je bil kot podaljšan GMC Envoy. Podaljšava je povzročila težko podvozje in krajši doseg. Tudi z odprto streho se je vozil kot navaden SUV, poleg tega pa je bil precej dražji.

 

Jaguar X-type (2001 – 2008)

Televizijska serija Mad Men je zabavno upodobila Jaguarjevo vprašanje zanesljivosti. Lik je z Jaguarjem XKE želel storiti samomor, vendar se ta ni zagnal. Prodaja tega vozila se je z leti zmanjševala, rešiti ga ni mogel niti Jermy Clarkson, ki ga je v oddaji Top Gear predstavil v dobri luči.

Lincoln Blackwood (2001 – 2002)

Predstavljajte si, da bi križali poltovornjak Ford F-150 in Lincoln Continental. To, kar bi dobili, bi lahko poimenovali Lincoln Blackwood. Ta je bil na voljo samo v črni barvi, kar je razvidno že iz imena. Zaradi visoke cene (52.000 dolarjev) je bilo v enem letu proizvodnje izdelanih zgolj 3.000 vozil.

Pontiac Aztek (2001 – 2005)

To vozilo je postalo znano svetu predvsem zaradi serije Kriva pota (angl. “Breaking Bad”), saj je bilo to prevozno sredstvo glavnega lika Walterja White-a. Bilo je tudi eno izmed prvih tako imenovanih križancev oziroma “športnih” terencev. Kljub nekaterim zanimivim dodatkom se ta model ni nikoli dobro prodajal.

DeLorean (1981 – 1983)

Brez DeLoreana, ki ga izdeluje DeLorean Motor Company ali krajše DMC, noben seznam avtomobilskih neuspehov ne bi bil popoln. Avtomobili so bili izdelani na Severnem Irskem. Projekt so podprle številne znane osebnosti in Odbor za industrijski razvoj Severne Irske. Vse skupaj se je končalo leta 1982, ko je bil John DeLorean aretiran zaradi preprodaje mamil. Kasneje se je izkazalo, da ni bil kriv. Avtomobil je postal zelo priljubljen kot časovni stroj v filmih Back to the Future. Vsega skupaj jih je bilo izdelanih 9.000, pri čemer naj bi jih domnevno obstajalo približno 6.500.

Ford Edsel (1958 – 1960)

Edsel je dobil ime po sinu ustanovitelja podjetja Henryja Forda. Avtomobili so v tistem času ponujali več funkcij, katere so se štele za inovativne: opozorilne lučke za nizko raven olja, vklopljeno parkirno zavoro in pregrevanje motorja,varnostni pasovi in ključavnice na zadnjih vratih za zaščito otrok. Čeprav so jih v prvem letu proizvodnje v ZDA prodali več kot 60.000, je prodaja začela upadati, Ford pa je z razvojem in proizvodnjo tega avtomobila ustvaril veliko izgubo.

J. R.

Vir: Interesting Engineering

Komentarji