Jajca so živilo, ki ga uživamo praktično vsak dan, zato je pomembno, da poznate nekaj zanimivih dejstev o njih, da boste še naprej lahko zmerno uživali v njihovih prehranskih koristih.

1. Zakaj rumenjak jajca ob kuhanju postane zelen?

Zeleni rumenjak nastane, ker pri segrevanju jajce tvori plin vodikov sulfid – krivec vonja po “gnilem jajcu” – in ko se to živilo počasi ohladi, plin povzroči reakcijo na površini rumenjaka. Železo v rumenjaku izpodrine vodik in tvori temno usedlino železovega sulfida.

2. Kaj narediti, da rumenjak jajca ne postane zelen?

Takoj, ko ga skuhate, pustite, da se jajce ohladi z veliko vode. Na ta način do te reakcije ne bo prišlo in rumenjak bo popolnoma rumen.

3. Ali so obarvana jajca bolj hranljiva kot bela?

Nutricionistka Sandra Wages navaja, da je barva lupine odvisna od pasme kokoši. “Če je kokoš rjava, je jajce rožnato ali rjavo, če je kokoš bela, bo jajce belo.”

4. Zakaj jajc ne bi smeli oprati?

Z umivanjem jajčeca naj bi obstajalo tveganje odstranitve njegove tanke zaščitne plasti in spodbujanja prodiranja bakterij v lupino.

Če je jajce rahlo umazano, ga s čopičem, suho krpo ali papirnato brisačo nežno drgnite, dokler madež ne izgine. Če jajce vsebuje vidne iztrebke ali umazanijo, zdravstveni organi priporočajo, da ga zavržete.

5. Kako dolgo naj se jajce kuha?

Skrivnost kuharjev je, da bo jajce kuhano do popolnosti, 10 minut po tem, ko voda začne vreti.

Komentarji