Sončne elektrarne predstavljajo izjemno učinkovito in trajnostno rešitev za pridobivanje čiste energije iz obnovljivih virov. Vendar pa, kot pri vseh tehnoloških sistemih, tudi sončne elektrarne zahtevajo pravilno vzdrževanje, da lahko učinkovito delujejo skozi celotno življenjsko dobo. Ustrezna oskrba in redno preverjanje komponent, kot so sončni moduli, inverterji in baterijski sistemi, ne le da zagotavljajo optimalno proizvodnjo energije, temveč tudi podaljšujejo življenjsko dobo vašega sistema. 

Sončnim elektrarnam, ki niso redno vzdrževane, se lahko učinkovitost zmanjša tudi do 20%, posledično pa so lahko tudi stroški večji. Poleg tega redno čiščenje in vzdrževanje pripomore k daljši življenjski dobi.

Sončne elektrarne so v osnovi zasnovane kot robustni in trajni sistemi, vendar to ne pomeni, da ne potrebujejo vzdrževanja. Ne glede na to, ali gre za manjšo stanovanjsko ali večjo komercialno sončno elektrarno, se z leti na modulih.

nabirajo umazanija, prah, listje in druge nečistoče, kar lahko bistveno zmanjša učinkovitost sistema.

Zakaj je pomembno redno vzdrževanje sončne elektrarne?

Z rednim vzdrževanjem in pregledovanjem sončne elektrarne lahko lastniki pravočasno odkrijejo morebitne težave, ki bi lahko vplivale na delovanje sistema, kar pripomore k preprečevanju večjih okvar ali dragih popravil. Neredno spremljanje delovanja sončne elektrarne in višina streh lahko včasih prepreči, da opazimo spremembe. Pri tem pa je lahko v pomoč dron.

Pregled elektrarne z dronom prinaša inovativno rešitev za učinkovito vzdrževanje in nadzor sončne elektrarne. Vgrajena termo kamera namreč hitro zazna nepravilnosti v delovanju modulov in prepreči nastanek večjih napak.

Kdaj je potrebno čiščenje sončne elektrarne?

Kot smo že omenili, je redno vzdrževanje in čiščenje sončne elektrarne ključnega pomena za optimalno učinkovitost in zmanjšanje stroškov. Pomembno je, da prepoznate znake, ki opozarjajo na nepravilno oziroma nezadostno vzdrževanje:

  • Vidne poškodbe: redno preverjajte vse dele sončne elektrarne in bodite pozorni na vidne poškodbe, kot so razpoke, korozija ali zlomi, saj lahko močno vplivajo na delovanje sistema.
  • Zmanjšana učinkovitost: v kolikor opazite, da vaša sončna elektrarna proizvaja manj energije kot običajno, je to lahko znak težav. Pomembno je, da redno spremljate proizvodnjo energije in tako hitro opazite odstopanja.
  • Nenavadni zvok: če opazite, da iz razsmernika ali drugih komponent prihaja čuden zvok, lahko to pomeni, da sončna elektrarna ne deluje pravilno. V tem primeru morate sistem takoj pregledati in po potrebi poklicati strokovnjaka.

Osnovna vzdrževalna opravila

Čiščenje sončnih panelov

Eden najpomembnejših elementov vzdrževanja sončne elektrarne je redno čiščenje modulov. Sčasoma se na modulih nabere prah, umazanija, ptičji iztrebki in drugo, kar zmanjšuje prepustnost sončne svetlobe in posledično učinkovitost proizvodnje električne energije. Študije so pokazale, da lahko umazanija zmanjša učinkovitost solarnih panelov tudi za 20 % ali več.

Kako pogosto je potrebno čiščenje, je odvisno od lokacije. V bolj prašnih okoljih ali na območjih, kjer je prisotna večja onesnaženost, bo morda potrebno pogostejše čiščenje (vsake tri do šest mesecev). V bolj čistih območjih pa zadostuje letno čiščenje.

Pri čiščenju modulov je pomembno, da uporabite mehke ščetke in čisto vodo, da ne poškodujete površine panelov. Izogibajte se uporabi kemičnih čistil, saj lahko poškodujejo zaščitno plast modulov.

Preverjanje senčenja

Senčenje je eden izmed glavnih sovražnikov sončne elektrarne. Če so moduli zasenčeni, lahko pride do zmanjšanja proizvodnje energije, saj celo delno senčenje enega samega modula negativno vpliva na učinkovitost celotnega sistema. Zato je ključno redno preverjanje morebitnih ovir, kot so rastoča drevesa, novi objekti ali drugi elementi, ki bi lahko povzročili senčenje.

Pregled celotnega sistema

Redni vizualni pregledi sistema so ključni za odkrivanje morebitnih težav. Preveriti je treba vse povezave, kable in ohišja, da bi zagotovili, da ni poškodb ali obrabe. Prav tako je priporočljivo pregledati nosilce in konstrukcijo, ki podpira module, saj lahko poškodbe ali korozija povzročijo nepravilno delovanje sistema.

Kot smo že omenili, je najlažji pregled elektrarne z dronom, ki bo omogočil natančen vpogled v delovanje sončnih modulov. V tem primeru priporočamo, da najamete usposobljenega strokovnjaka, ki bo natančno analiziral delovanje vaše sončne elektrarne, hkrati pa zagotovil, da so elementi elektrarne primerni in delujejo pravilno.

Kdaj je smiselno najeti strokovnjaka?

Čeprav lahko osnovna vzdrževalna opravila, kot so čiščenje modulov in vizualni pregledi, opravite sami, obstajajo situacije, ko je smiselno najeti strokovnjaka. Električna napeljava, pretvorniki in druge tehnične komponente zahtevajo specifično znanje, zato je za bolj kompleksne preglede in popravila priporočljivo poiskati pomoč usposobljenih strokovnjakov.

Najem strokovnjaka je smiseln v naslednjih primerih:

  • Ob večjih težavah z razsmernikom: če razsmernik začne prikazovati napake ali preneha delovati, je nujno poiskati strokovno pomoč. Okvara razsmernika namreč lahko pomeni, da sistem ne proizvaja električne energije.
  • Ob nejasnih odstopanjih v proizvodnji energije: če opazite, da se proizvodnja energije drastično zmanjša, vendar ni očitnih znakov težav (npr. senčenje ali umazanija na panelih), lahko težave izhajajo iz notranjih komponent sistema, kot so električne napeljave ali težave s samimi moduli in/ali optimizatorji, če so vgrajeni.

Pravilno vzdrževanje sončne elektrarne je ključno za ohranjanje učinkovitosti, hkrati pa se podaljša njena življenjska doba. Poleg tega pa redno vzdrževanje pomaga preprečiti morebitne poškodbe ali obrabo panelov, ki bi lahko privedle do dražjih popravil v prihodnosti.

 

Komentarji