Po večpadcih Microsofta na trgu pametnih telefonov, je tehnološki velikan iz Redmonda precej napora vložil v prototip zložljive tablice z novo verzijo operacijskega sistema Windows 10, ki jo interno imenujejo »Andromeda«.

 

Kaj je »Andromeda«?

 »Andromeda«je nov prototip ultra-mobilne naprave. Prav tako je »Andromeda«ime za prilagojeno verzijo Windowsov 10, ki jo bo močnajti na novi napravi. Gre za prototip zložljivega tabličnega računalnika manjših dimenzij, ki bi ljudem ponudil večdelovne površine, hkrati pa bil prav tako prenosen, kot telefon. Napravečez dan verjetno ne bo treba polniti, saj bo zato poskrbel ARM procesor, ki za dobro delovanje ne potrebuje veliko električne energije. Microsoft je znan po uspešni zgodbi ustvarjanja novih kategorij računalniških naprav, kar želijo storiti tudi sedaj v upanju, da bi »Andromeda«in podobne naprave nadomestile mobilne telefone in tablice –to jim je namrečže uspelo z njihovo tablico Surface, s katero so ustvarili trg popolnoma novih naprav 2v1, ki so jo tržili kot »tablico, ki lahko zamenja prenosni računalnik«.

Vir: slashgear.com

Windows »Andromeda«bo povsem novo poglavje v razvoju operacijskega sistema –sistem bo namrečmodularen. S tem želi Microsoft doseči pravo univerzalnost sistema Windows, katere začetki segajo še v čase Windowsov 8. Poleg univerzalnosti jim bo modularnost omogočala tudi večjo fleksibilnost pri izbiranju sistemskih funkcij za posamezno družino naprav. Znano je, da bo ena izmed komponent tudi nov prilagodljiv »shell«, Composable Shell, ki se bo glede na scenarij uporabe ustrezno spremenil, kar bo omogočilo tudi nadgradnjo uporabe mobilne naprave priključene na zunanji zaslon z miško in tipkovnico, ki jo je Microsoft prvičpromoviral na telefonih Lumia 950 in Lumia 950 XL leta 2015.

 

Zakaj obstaja?

Neizbrisane sledi preteklosti

Kljub temu, da je Microsoft uspešno podjetje in njihove delnice zadnje dve leti rastejo, je vseeno splošno znano, da je podjetju že večkrat spodletelo na trgu mobilnih telefonov, saj je Windows Phone vselej zavzemal tretje mesto med mobilnimi operacijskimi sistemi, dalečza Androidom in iOS-om –globalno gledano je telefone Windows na vrhuncu popularnosti uporabljalo le 3.6% trga mobilnih telefonov. Dandanes Windows telefone uporablja le 0.3% uporabnikov mobilnih telefonov, Microsoft pa se ne more in ne more otresti negativnih stereotipov o telefonih z njihovim operacijskim sistemom, ki je bil vedno tako ali drugače inferioren konkurenci. »Andromedo«želi Microsoft oglaševati kot »ultra-mobilen osebni računalnik«, ker bo nameščen operacijski sistem tisti Windows, ki ga vsi poznamo z namiznih računalnikov, ne pa le močno okrnjena različica le-tega, kot je to bil Windows Phone.
 
Produktivnost vedno in povsod

Čeprav je danes na trgu malo morje mobilnih telefonov, tablic in prenosnikov, in obstajajo tablice, ki lahko nadomestijo naše prenosnike, še vedno ne poznamo nobene naprave, ki bi lahko vsaj teoretično nadomestila vse tri naprave. Microsoftova vizija za »Andromedo«izgleda približno takole: ko bi ljudje želeli napravo uporabljati kot telefon, bi jo le zložili na pol in uporabljali le eno polovico naprave; ko bi potrebovali večji zaslon za svoja opravila na poti, bi napravo razgrnili in uporabljali napravo kot tablico, ko pa bi bili ljudje v pisarnah, bi z napravo povezali na zunanji monitor, z njo povezali še tipkovnico in miško in pred njimi bi bilo že znano okolje z namiznih računalnikov. Seveda to ne bi zadostilo potreb vseh ljudi, vendar pa se moramo pustiti presenetit, saj ARM procesorji iz leta v leto postajajo bolj zmogljivi.

Vir: windowsreport.com

 

Ali svet potrebuje »Andromedo«?

Odgovor na to vprašanje bo verjetno: ne vemo. Ljudje dandanes redno uporabljamo pametne telefone in si brez njih težko zamišljamo našaživljenja, poleg tega pa smo na točki, ko imajo pametni telefoni že toliko funkcij, da osebnih računalnikov ne uporabljamo večtoliko, kot smo jih nekoč. Z drugimi besedami: ljudje smo zadovoljni s takšnimi pametnimi telefoni, ki so na voljo. Pa vendar –kdo je vedel, da potrebuje iPhone, dokler ga Apple ni začel prodajati?

 

A. K.

 

Vir: http://www.windowscentral.com/microsoft-andromeda-everything-we-know-so-far

Komentarji