Mnogi ljudje mislijo, da jih »veliki brat« na spletu ne bo spremljal, če bodo v svojem spletnem brskalniku odprli zavihek brez beleženja zgodovine. Tako kot se slavna oseba želi le z uporabo sončnih očal izogniti novinarjem, tudi uporaba načina incognito ne bo tako učinkovita kot bi si mislili.

Incognito oziroma način brez beleženja zgodovine je funkcija, ki je v večini spletnih brskalnikov prisotna že več let. Večina ljudi ga uporablja, ko ne želi, da se zabeleži njihova internetna zgodovina. Ko odprete ta način v priljubljenem brskalniku kot je Google Chrome, se bo pojavilo opozorilo, ki pravi, da brskalnik ne bo shranil zgodovine ali piškotkov. Ta način je priljubljen med ljudmi, ki poskušajo rezervirati počitnice. Ker se piškotki ne shranjujejo, lahko ljudje večkrat pregledajo želene ponudbe letov in nastanitev, ne da bi piškotki zvišali ceno.

Način brez beleženja zgodovine pa ni tako uporaben, da bi preprečil sledenje poti na internetu. Spletna mesta, ki jih obiščete, še vedno lahko zabeležijo dejstvo, da ste bili tam, in vaš ponudnik internetnih storitev bo še vedno lahko videl spletna mesta, ki jih obiskujete. Če želite več zasebnosti na internetu, boste potrebovali več zaščite. Ena največjih prednosti interneta je dostop do informacij in možnost dostopa do teh informacij zastonj. Edina resnično sprejemljiva rešitev, ki velikim internetnim ponudnikom onemogoči, da vam sledijo, je namestitev VPN-ja.

VPN (angl. »Virtual Private Network«) je navidezno zasebno omrežje zaradi katerega se zdi, da ste do spleta dostopali iz druge države. Vse zahteve, ki jih pošljete preko VPN-ja, so preusmerjene na strežnik v drugi državi in so izpolnjene tam. Ta povezava je šifrirana in od zunaj do nje ni mogoče dostopati. Z uporabo navideznega zasebnega omrežja prikrijete svoje poti, ki jih uporabljate na internetu tako, da vam nihče ne more slediti.

Glede na omejitve, ki jih vlade v nekaterih državah uvajajo na spletu, je uporaba VPN-ja dobrodošla. Z njim boste prikrili svojo dejavnost na svetu. Zaradi prednosti navideznega zasebnega omrežja so ti v nekaterih državah že prepovedani. Uporaba prinaša številne prednosti. Če živite v Veliki Britaniji in uporabljate Netflix, lahko za svojo lokacijo dostopa do spleta izberete ZDA, kjer ima Netflix na voljo več vsebin. Uporablja se lahko za dostop do informacij, ki sicer niso na voljo. Veliko spletnih mest z novicami je blokiranih za določene države, vendar jih mnogi radi berejo, saj z njimi pridobijo jasno sliko in alternativna stališča. Dandanes je to zaščita, ki se vse pogosteje uporablja.

J. R.

Vir: https://interestingengineering.com/why-incognito-mode-doesnt-actually-protect-your-privacy

Komentarji