Za vas imamo enostavno vprašanje: kateri je najvišji vrh na Zemlji? Odgovor na to vprašanje ni nujno Mount Everest. Višje kot 8.848 metrov, kar je nadmorska višina Everesta, ni nobene druge gore. V primeru, da merimo razdaljo od središča Zemlje, je odgovor drugačen.

Če merimo razdaljo od središča Zemlje, je pravzaprav najvišji Chimborazo v Ekvadorju. Njegova nadmorska višina je le 6.268 m. K njegovi prednosti prispeva oblika našega planeta. Ta namreč ni popolna krogla, ampak je nekoliko jajčaste oblike. Zaradi tega je Zemljina skorja ob ekvatorju višja. Če bi upoštevali nivo Zemljine skorje, bi bil Chimborazo 2.168 m višji od Everesta.

Sledi Manua Kea – mirujoči vulkan na Havajih. Z nadmorsko višino 4.207 m se ne približa niti Everestu, niti Chimborazu. Če bi vodo okoli havajskega vulkana odstranili, bi bil ta visok 9.330 m. Vulkan Manua Kea je tako visok, ker stoji na oceanski skorji, ki je gostejša od celinske skorje. Kontinentalna skorja tako masivnega kamnitega dela ne bi mogla podpirati.

Najgloblja točka na Zemlji je globina Challenger v bližini Japonske. Ta se nahaja 10.984 metrov pod morsko gladino, kar je globlje, kot je visok Mount Everest. Vesoljske agencije z različnimi plovili raziskujejo Mars. Najvišji vrh na tem planetu je vulkan Olympus Mons, ki je visok kar 21.229 m.

Vir: IFLS

J. R.

Komentarji