Psi niso dobri pri ohranjanju skrivnosti. Če jim je nekaj všeč, imajo to radi. Če jim nekaj ni všeč, so s tem nezadovoljni. Četudi se ne zavedate, lahko počnete nekaj, kar psi dejansko ne marajo.

Preprečevanje raziskovanja zanimivih vonjav

Psi zelo dobro zaznavajo vonjave in se na vonj močno zanašajo. Ko peljete psa na sprehod in zagledate nekaj z močnim vonjem, se boste osredotočili predvsem na vid, pes pa se bo osredotočil na vonj. Za psa je neprijetno, če ga s povodcem povlečete stran od vsakega robnika, drevesa, nevidne stvari v travi … Psi le želijo spoznati svet. Če nekaj ne zavohate to še ne pomeni, da tega ne zaznajo vaši ljubljenčki.

Zavetje v času ognjemeta

V času ognjemetov so psi pod zelo velikim stresom. Ob glasnem pokanju se verjetno počutijo, kot da se nebo podira. Večina ljudi povsem pravilno pse zadrži v zaprtih prostorih na čim tišjem mestu. Dobro je, če se jih ne omeji na eno sobo. Lahko se zgodi, da bodo želeli pobegniti pred hrupom. Ustvarite varen prostor, v katerem se bodo lahko skrili, vendar se ob tem ne bodo počutili ujete.

Neznanci v novem okolju

Raziskave so pokazale, da psi uživajo v novem okolju, vendar le takrat, ko so z njimi ljudje, s katerimi stalno živijo.

Sprehodi ob nepravem času

Sprehod glede na številne vidike pozitivno vpliva na vašega psa. Vsekakor obstaja določen čas, ko sprehodi niso priporočljivi. S tem mislimo predvsem na poletje. V času največje vročine sprehodi niso priporočljivi. Vročina negativno vpliva na vašega ljubljenčka. Če psi v vročih poletnih dneh hodijo po izredno vroči površini, si lahko opečejo blazinice na stopalih.

Občutek krivde

Lahko se zgodi, da pes raztrga blazino, spije nekaj neprimernega ali poje hrano, ki mu ni bila namenjena. V takih primerih pride do tega, da psa soočimo s tem, kar je naredil. Značilen je pogled stran od “kraja zločina”. Psi lahko čutijo krivdo, vendar se to vedenje dejansko ne pokaže. Njihova reakcija, zaradi katere mislimo, da imajo psi občutek krivde, je lahko zgolj reakcija na naše vedenje. Tako lahko pes prikaže občutek krivde tudi v primeru, ko ni storil nič narobe, to pa je odziv na naše obnašanje.

Objemanje

Analiza 250 slik psov v človeškem objemu je pokazala, da je bilo psom neprijetno na 81 % slik. Zavedati se moramo, da psi niso ljudje. Ne moremo sklepati, da jim bo všeč točno to, kar je všeč nam. Tesen objem je morda prevelik poseg v njihov osebni prostor.

Vir: IFLS

J. R.

Komentarji