Bralci, poslušalci in gledalci sodelujočih medijev so izbrali pet finalistov izbora za slovenski avto leta 2020. To so postali mazda CX-30, opel corsa, renault clio, škoda kamiq in volkswagen t-cross. Zmagovalca so izmed petih finalistov izbrali uredniki devetih novinarskih portalov. Zmagovalec je pometel s konkurenco, saj je prejel skoraj dvakrat toliko točk kot njegov prvi zasledovalec.

Glasovanje pri devetih medijih je ponudilo pester izbor finalistov. Poleg dveh klasičnih predstavnikov razreda majhnih avtomobilov so si finale priborili dva srednja in en večji križanec. Zmagovalca so izbrali predstavniki sodelujočih medijev. Takoj po seštevku točk je bilo jasno, da o podelitvi naziva “slovenski avto leta 2020” ni nobenega dvoma. Absolutni zmagovalec je z 58 točkami postal renault clio, ki je tudi najbolj prodajan avtomobil v Sloveniji v preteklem letu.

Uvrstitev finalistov je bila naslednja:

1.renault clio (58 točk

2. opel corsa (30 točk)

3. mazda cx-30 (29 točk)

4. škoda kamiq (27 točk)

5. volkswagen t-cross (16 točk)

To je sicer drug osvojen naslov za renault. Prvega je osvojil megane leta 1997. Clio je novinarje prepričal že brez upoštevanja slovenskega porekla. K njegovi uvrstitvi so pripomogli brezkontakten ključ, ogromna tablica na sredini armature, prepričljivi servisni paketi in še mnogo več. Pri ocenjevanju so sicer upoštevali obliko avtomobila, vozne zmogljivosti in lastnosti, funkcionalnost, gospodarnost, varnost, cenovno umestitev in primernost za slovenski trg.

Viri: SiolNET, RTVSLO, slovenskiavtoleta

J. R.

Komentarji