Znanstveniki so poročali o skrivnostnih radijskih signalih iz globokega vesolja, katere je zaznal teleskop v Kanadi.

Medtem ko so znanstveniki že večkrat zaznali radijske signale iz globokega vesolja, se je šele drugič zgodilo, da je bil signal ponovljen. Eden izmed nazadnje odkritih signalov se je ponovil kar šestkrat in to z enake lokacije. Strokovnjaki so prišli do preboja in ugotovili od kod signal prihaja. Do sedaj so o lokaciji signala le ugibali – ali je vir zvezda, ki je eksplodirala, ali pa so signal pošiljali vesoljci.

Vsak izmed sprejetih signalov traja le milisekundo. Da prepotuje ogromno razdaljo do Zemlje pa potrebuje energijo, ki jo sonce proizvede v 12 mesecih. Ponavljajoč signal je zaznal observatorij v kanadski provinci Britanska Kolumbija. Zaznale so ga štiri 100 m dolge antene, ki celotno severno nebo analizirajo vsak dan.

Med 13 signali je v primeru šestih šlo za ponovitev enega signala. To je drugi ponovljen signal, ki so ga teleskopi zaznali in to lahko pomeni, da obstaja še več takšnih signalov.

Več takšnih signalov predstavlja več virov za analizo in z njimi bomo morda nekoč lahko razumeli te vesoljske uganke – s kod so ter kaj je vzrok zanje.

J. R.

 

Vir: https://www.unilad.co.uk/technology/apples-value-plummets-by-more-than-the-whole-of-facebook-is-worth/

https://www.bbc.com/news/science-environment-46811618

Komentarji