Velikan na področju proizvodnje modemov in ARM procesorjev za mobilne telefone Qualcomm že nekaj časa z Applom bije trdo bitko na sodišču, saj naj bi tehnološki gigant iz Cupertina Qualcommu ukradel določene kode in jih posredoval enemu izmed njihovih največjih konkurentov, Intelu. Na Kitajskem je sodišče odobrilo Qualcommovo zahtevo o prepovedi prodaje določenih iPhonov v tej državi, na kar se je Apple že pritožil.

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Apple in Qualcomm sta torej vpletena v pravni postopek, ki se vleče že nekaj časa. Apple trdi, da Qualcomm izkorišča svojo dominanco na tržišču, da dviguje cene za licenciranje patentov, ki so industrijski standard za proizvodnjo mobilnih telefonov. Kot že rečeno je Qualcomm velikana iz Kalifornije obtožil kraje intelektualne lastnine, kar je Kitajsko sodišče v začetku decembra zaenkrat prepoznalo kot legitimno obsodbo in je Applu na Kitajskem prepovedalo prodajo iPhonov 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus in X, torej vseh iPhonov, ki so bili naprodaj z vnaprej nameščenim iOS 11, v katerem naj bi Apple uporabljal Qualcommovo kodo za modeme.

Qualcommove obtožbe je Apple za Reuters označil kot “obupne poskuse podjetja, katerega nezakonita dejanja regulacijski organi preiskujejo po celem svetu”, kar ni popolnoma brezplodno preusmerjanje pozornosti, saj je Qualcommm že bil primoran plačati kazen v višini več 100 milijonov ameriških dolarjev na Kitajskem in na Tajskem zaradi monopola z modemi.

Situacija se je z dnem 20.12. Za Apple še poslabšala, saj je Qualcomm Applu na podlagi enake sodbe kitajskega sodišča, ki velja tudi za EU, prepovedal prodajo modelov iPhone 7, 7 Plus, 8 in 8 Plus v Applovih trgovinah v Nemčiji, medtem pa naj bi Apple že oddal pritožbo na odločitev kitajskega sodišča.

Kaj dela Apple?
Medtem ko bitka na pravnem bojnem polju še teče, Apple v praksi prepovedi prodaje na Kitajskem ni dosledno upošteval, saj trdijo, da naprave z nameščenim iOS-om 12 ne vsebujejo spornega dela kode, ki naj bi ga Apple Qualcommu “ukradel”. IOS 12 velja za Applovo rešitev problema, čeprav Qualcomm še vedno trdi, da od Appla niso dobili nikakršne kompenzacije za uporabo njihove intelektualne lastnine.

Poudariti je treba še, da je vse skupaj začel prav Apple, ko so se odločili Qualcomm tožiti za milijardo ameriških dolarjev zgolj zato, da bi se jim maščevali zaradi zaračunavanja petkrat višje cene, kot jo sicer zaračunavajo ostalim na tržišču mobilnih modemov. Poleg Kitajski in Tajvanu je Qualcomm bil dolžen plačati odškodnino v višini 850 milijonov ameriških dolarjev Južni Koreji, Apple pa naj bi sumil, da je Qualcomm zadrževal sredstva v višini milijarde dolarjev, ki jih je bil dolžan plačati preiskovalnim organom.

Upajmo, da se bo bitka med tehnološkima velikanoma čim prej končala sporazumno, saj več konkurence na trgu povzroči tudi več inovacije in posledično tudi boljše, zmogljivejše pa tudi pametnejše telefone, kar si želi vsak izmed nas.

Vir: https://www.androidcentral.com/apple-ordered-stop-selling-iphones-china-due-patent-infringements

https://www.theverge.com/2018/12/10/18134255/qualcomm-iphone-ban-court-injunction-apple-importing-china

A. K.

Komentarji