V letu 2019 nas čakajo na področju avtomobilizma številne novosti. Proizvajalci avtomobilov bodo predstavili številne nove in prenovljene modele. Ker je teh veliko, se bomo osredotočili na manjše in družinske avtomobile, ki so v Sloveniji med najbolj prodajanimi.

Novi manjši avtomobili
Športne različice avtomobilov proizvajalca Seat so nosili ime Cupra, sedaj pa so se odločili modele Cupra prodajati pod lastno znamko. Tako lahko v poletju pričakujemo novo Cupra Ibizo. Že standardni model Ibize je dobro vozen, odlikuje ga predvsem stabilno in okretno zavijanje. V kombinaciji z motorjem, ki bo proizvedel moč 200 KM (149 kW), bo predstavljal dobro konkurenco novi Fiesti ST. Cena osnovnega modela naj bi se začela pri 22.000 €.

V letu 2019 lahko pričakujemo novi Peugeot 208. V preteklem letu so se manjši avtomobili izboljšali. Seat Ibiza, Ford Fiesta in Volkswagen Polo so v ta segment avtomobilov prinesli nove standarde udobja, kvalitete in tehnologije, ki so še vedno na voljo za dostopno ceno. Peugeot bo poskusil ponuditi podobno vozilo, katerega bo možno kupiti od 15.000 € dalje.

Renault bo letos predstavil novo generacijo modela Clio, ki bo na voljo o 15.000 € naprej. Slednji je bil v letu 2017 najbolje prodajan model v Sloveniji. Od istega leta ga ponovno proizvajajo tudi v novomeškem Revozu. Do zdaj ni znanih veliko novosti o novem modelu, vendar se govori, da bi naj novi Clio bil lažji in bolj ekonomičen. Ob tem naj bi bili dodatki v notranjosti visokokakovostni, tehnologija pa na taki stopnji, da bo omogočena določena stopnja avtonomne vožnje, kar mu bo omogočilo konkurirati avtomobilom kot je Mini »hatchback«.

Corsa proizvajalca Opel, ki je zdaj del skupine Peugeot-Citroen, bo dobila novo podvozje in nov motor, na voljo bo tudi električna verzija. Cene Corse se bodo začele pri približno 12.000 €.

Novi družinski avtomobili
Letos bo BMW predstavil popolnoma novo serijo 3. Model bo imel že znan dizajn podjetja iz Münchna. Avtomobil bo od predhodne generacije nekoliko večji, tako kot pri večini novih vozil posodobljena tehnologija. Nova »3« za okoli 35.000 € obljublja kombinacijo udobne, športne in okretne vožnje.

Mazda je v Tokiu predstavila nov koncept avtomobilov imenovan Kai, kjer je pritegnila zanimanje konkurenčnih oblikovalcev vozil. Temu konceptu naj bi ostala zvesta tudi nova Mazda 3. Večina avtomobilskih proizvajalcev se ukvarja z razvojem hibridnih in električnih vozil, pri Mazdi pa so se osredotočili na optimizacijo bencinskih motorjev. Tako so predstavili novo generacijo bencinskih motorjev SkyAktiv-X, kateri bodo poganjali novo Mazdo 3, ki bo na voljo za približno 23.000 €.

Novi Peugeot 508 SW bo prišel v prodajo v začetku letošnjega leta. Zmanjšanje 530 litrov velikega prtljažnika za 30 litrov za kupce vozila, ki zaradi tega izgleda bolj zapeljivo, ni ovira. Peugeot se je z izboljšanjem opreme osredotočil na kupce nekoliko višjega razreda. Najprej bo na voljo model z dizelskim in bencinskim motorjem, jeseni bo Peugeot predstavil še hibrid. Cena novega karavana je ocenjena na 30.000 €.

Toyota Corolla bo spomladi na voljo samo z bencinskih ali hibridnim motorjem, dizelskemu so se pri temu modelu odpovedali. Pravzaprav gre za novo Toyoto Auris, vendar so se pri Toyoti odločili, da jo bodo prodajali pod imenom Corolla. Njena cena se bo začela pri 23.000 €.

To so samo nekateri novi in prenovljeni modeli, ki bodo v avtomobilske salone prišli v letu 2019. Nekatere izmed novosti so tudi:

  • BMW serija 1,
  • Audi A3,
  • Seat Leon,
  • Volkswagen Golf,
  • Volvo V40,
  • Toyota Camry in
  • Mercedes B-klasa.

J. R.

 

Vir: https://www.buyacar.co.uk/cars/new-cars/842/best-new-cars-2019-models-worth-waiting-for

Komentarji