Ali zeleni čaj res pripomore k izgubi odvečnih kilogramov? Nutricionist razloži njegove prednosti, koliko skodelic lahko spijete na dan in kateri ljudje ga naj ne bi smejo piti.

Koliko skodelic na dan lahko spijete?

Po vodi je zeleni čaj najpogosteje pita pijača na svetu. Znano ni le, da »pomaga« shujšati, ampak tudi »nadzoruje« prezgodnje staranje. Resnica je, da v prednostih te infuzije izstopa velika količina antioksidantov, ki so zaveznik za izboljšanje imunskega in kardiovaskularnega sistema. Poleg tega vsebuje aminokisline, ki delujejo sproščujoče na ljudi.

Koliko skodelic zelenega čaja lahko spijete na dan?

Priporoča se ena do dve skodelici na dan, vendar jo ne zaužijte ob obroki. Najbolje je piti zeleni čaj uro pred zajtrkom, kosilom ali večerjo ali pa tudi uro po obrokih. V čaj si lahko dodate nekaj kapljic limone in se izognete sladkorju ali mleku, ki uničita učinek čaja.

Kateri ljudje ne smejo piti zelenega čaja?

Ker zeleni čaj zavira absorpcijo mineralov, kot sta kalcij ali železo, se odsvetuje uživanje osebam z nizkim hemoglobinom, anemijo, nosečnicam, mlajšim otrokom, ki trpijo zaradi gastritisa, čirov ali motenj hranjenja ali diagnoze tesnobe. Te skupine naj nebi uživale zelenega čaja, razen če jim ga predpiše zdravnik.

Ali resnično pomaga pri hujšanju?

“Lahko vam pomaga pospešiti vaš metabolizem, vendar raziskav ni, da bi lahko zagotovo trdili,” je dejal nutricionist Frantzen. Ne pozabite, da je zeleni čaj diuretik in tudi če mislite, da ste izgubili nekaj odvečnih kilogramov, je to posledica tekočin, ki ste jih zaradi pijače izločili.

“Namesto da iščemo nekakšen čudež za izgubo kilogramov, se raje posvetimo na uravnoteženo prehrano in redno gibanje,” je sklenil nutricionist.

Vir: AmericaTV

Komentarji