Aplikacijo, ki naj bi bila sposobna »sleči ženske«, so zaradi strahu pred zlorabo ustvarjalci umaknili s spleta. Aplikacija DeepNude je stala 45 € in je uporabnikom omogočila, da so ustvarili gole verzije fotografij, na katerih so bile popolnoma oblečene ženske. Razvijalci so na Twitterju zapisali, da je to super moč, katero ste si vedno želeli.

Program je s pomočjo umetne inteligence, natančneje z uporabo nevronskih mrež, odstranil obleko, da bi ustvaril realistični goli posnetek. Pri tem je algoritem uskladil ton kože, osvetlitev in sence ter ocenil fizične lastnosti. Pred nekaj meseci je bila aplikacija DeepNude ustvarjena za zabavo. Po objavi na spletni strani Motherboard pa se je spletna stran aplikacije zrušila, ko so ljudje želeli prenesti programsko opremo.

Obstajata dve različici programa – brezplačna, ki postavi velik »vodni žig« (angl. »watermark«) na slike in plačljiva, ki postavi majhen logotip v kot slike, katerega se lahko z izrezom slike brez težav odstrani. Čeprav prikazana telesa dejansko niso osebe na fotografiji, je uporabnikom omogočeno, da brez vednosti ustvarijo golo fotografijo ženske, kar predstavlja kršitev in je zelo nespoštljivo. Podobnega mnenja je Katelyn Bowden, vodja skupine, ki se bori proti pornografiji. Aplikacijo, ki ustvari neoriginalne slike oseb, je označila kot grozljivo.

Aplikacija deluje samo na fotografijah žensk. Ko je bila v aplikaciji uporabljena slika moškega, je del njegovega oblačila zamenjalo žensko telo. Eden od ustvarjalcev se je označil za tehnološkega navdušenca, vendar aplikacija ne služi nobenemu drugemu namenu, razen obdelavi slik žensk, katere tega zagotovo ne bi odobravale. S tem se pojavi večje število ponaredkov in je še težje razlikovati med dejanskimi golimi slikami in ponaredki.

DeepNude ustvari vtis, da lahko njen uporabnik po želji vidi žensko golo, kar bi lahko bilo nevarno, če bi se preneslo v resnični svet. Ravno zaradi tega so razvijalci pred kratkim oznanili, da bodo aplikacijo odstranili. Vsi, ki so aplikacijo kupili, bodo prejeli povračilo. Podjetje je zagotovilo, da ne bodo objavljali novih različic aplikacije in da je prenos te iz drugih virov v nasprotju z njihovimi pogoji poslovanja. Kljub temu pa je aplikacijo možno pridobiti, saj je na spletu prisotna v drugih virih.

J. R.

Vir: https://www.unilad.co.uk/technology/app-that-can-undress-women-has-been-taken-offline/

Komentarji