Računalniki so premagali ljudi v šahu, dami in nekaterih drugih igrah. Zdaj lahko na seznam stvari, ki jih umetna inteligenca lahko opravi, dodamo nekaj novega – blefiranje v igri Texas Hold’em poker.

Uporaba algoritemskih igralcev je bila neverjetno poceni. Ljudje preprosto niso imeli nobene možnosti proti Pluribusu – sistemu umetne inteligence, katerega so razvili raziskovalci Facebooka in Univerze Carnegie Mellon. Tudi elitni poker igralci, ki na profesionalnih tekmovanjih v žep spravijo več milijonov dolarjev, umetne inteligence niso mogli premagati. Eden izmed igralcev, Jason Les pravi: »ta algoritem je pošastni blefer. Rekel bi, da blefira veliko učinkoviteje kot večina ljudi. To je tisto, zaradi česar je težko igrati proti njemu. Vedno se znajdete v situaciji, ko umetna inteligenc na vas postavi ogromno pritiska.«

Predhodni algoritem Libratus je igral poker bolje kot profesionalci, vendar je bila njegova omejitev igra dveh igralcev. V igrah z več igralci, še posebej pri takih kot je poker, kjer so prisotne skrite informacije, je pot do zmagovalne strategije za algoritem veliko težja. Pluribus je v osmih dneh odigral trilijon poker iger proti 5 svojim klonom, pri čemer je iskal odločitve, ki so prinesle več zmag in postopoma razvil svojo strategijo.

Darren Elias, zmagovalec največ poker naslovov na svetovnih turnejah, pravi, da je prednost umetne inteligence uporaba mešanih strategij. Računalnik je v igri proti 5 elitnim igralcem pridobil približno 1000 dolarjev na uro. Njegova prednost je tudi naključnost, saj je ta za človeka včasih težko izvedljiva. Stroški njegovega razvoja so zelo nizki. Usposabljanje na oblaku je stalo le 150 dolarjev, medtem ko bi na osebnem računalniku trajalo precej časa. Iz te nizke cene lahko sklepamo, da pogoj za prihodnje raziskave na področju umetne inteligence niso več sredstva v višini več milijonov dolarjev.

Pristopi, ki so se uporabili za razvoj računalniškega »poker genija«, se lahko uporabijo pri preprečevanju goljufij, kibernetski varnosti in ukrepanju v zvezi s škodljivimi vsebinami. Ob dejstvu, da je stroj boljši blefer kot človek, se lahko pojavijo številni pomisleki. Morda bo pred volitvami kmalu umetna inteligenca svetovala kandidatom, kaj obljubiti volivcem v okviru kampanje.

J. R.

Vir: https://www.rt.com/news/464015-poker-ai-beats-elite-players/

Komentarji