Letos mineva 50 let odkar je človek pristal na Luni. Človekov obisk Zemljinega naravnega satelita je splošno znan, o rastlinah na Luni pa do zdaj zagotovo še niste slišali. Kitajsko lunarno plovilo Chang’e 4 je na svoji misiji uspelo gojiti rastline na Luni.

Luno, ki je 5. največji naravni satelit v našem osončju in je nastala pred 4,5 milijardami let (malo kasneje kot je nastala Zemlja) smo prvič osvojili septembra 1959, ko je tja prišlo sovjetsko brezpilotno vesoljsko plovilo Luna 2. Deset let kasneje sta v okviru misije Apollo 11 prve korake tam opravila Buzz Aldrin in Neil Armstrong. Njun dosežek je prek televizijskih zaslonov spremljalo 25 milijonov ljudi, kar je za tisti čas zelo veliko. Poleg tega si je vzlet z vzletišča Kennedy Space Ce

nter v živo ogledalo milijon ljudi.

Gojenje rastlin je bilo uspešno na mednarodni vesoljski postaji (angl. »ISS – International Space Station«), na Luni pa do tega še ni prišlo. Kitajska nacionalna vesoljska agencija (CNSA) je pred nekaj dnevi (15. januarja) objavila fotografijo, iz katere je razvidno, da so bombažni poganjki dobro rasli ob rastlinah z mikroorganizmi. Fotografija je bila objavljena le 12 dni po pristanku plovila na Luni (3. januar 2019).

Misija, s katero se bo preverilo, če je Luna primerna za gojenje rastlin, je prvi korak za ustanovitev baze na Zemljinem edinem naravnem satelitu. Zgodilo se je prvič, da je katerakoli biološka snov zrasla na Luni. To je pomemben korak k dolgoročnemu raziskovanju vesolja.

Profesor Xie Genxin, ki je bil glavni pri zasnovi eksperimenta je dejal: »Razmišljali smo o prihodnjem življenju v vesolju. Spoznavanje rasti teh rastlin v okolju s šibko gravitacijo nam bo omogočilo, da postavimo temelje za prihodnjo vzpostavitev vesoljske baze.« Po pristanku na »temni« strani Lune, ki je vedno obrnjena stran od Zemlje in z modrega planeta ni vidna, želi Kitajska v letu 2020 poslati vesoljsko plovilo na Mars.

Drugi astronomi so napredek označili za dobro novico. S takšnimi in podobnimi eksperimenti se bo lahko kozmonavtom olajšalo gojenje hrane v vesolju. Na Luni bi lahko rastline gojili znotraj kontroliranega okolja. Ta naravni satelit bi lahko predstavljal postajo za lete na Mars.

J. R.

Vir: https://www.unilad.co.uk/technology/china-sprout-seeds-on-moon-first-time-any-biological-matter-has-grown-there/

Komentarji