Najprej so se roboti kot sta R2-D2 in Terminator pojavljali le v filmih. Mnogi prihajajoče robote enačijo s Terminatorjem in sklepajo, da bo avtomatizacija ljudem prevzela službe. Prihodnost je pravzaprav takšna, da bodo določeni roboti imeli vgrajeno umetno inteligenco, nekateri ljudje pa imajo pred tem strah. Svoje dvome o uporabi umetne inteligence (“AI”) so izrazili številni znanstveniki in poslovneži, med njimi tudi Elon Musk.

Strah pred avtomatizacijo predstavljajo trije faktorji: stroji bodo naloge opravljali bolj učinkovito, stroji bodo z umetno inteligenco kompleksne odločitve sprejemali bolj učinkovito in ta tehnologija bo zamenjala ljudi, ki naj bi bili počasni in včasih neosredotočeni. Ljudje se umetne inteligence bojijo, ta pa bi pravzaprav omogočila sodelovanje med človekom in robotom. To pomeni, da zaprte robotske celice ne bodo več potrebne. Roboti bodo s kamerami in drugimi senzorji zaznali prisotnost človeka ter se v primeru, da bi ga lahko poškodovali, pravočasno ustavili. Prav to bo omogočila umetna inteligenca, saj bodo roboti lahko spremljali okolico s pomočjo strojnega vida.

Danes je avtomatiziranih veliko delovnih mest. Gre za delo, ki je utrujajoče, nevarno in monotono. To delo lahko robot opravlja cel dan, brez odmorov in vedno enako učinkovito. Ljudje še vedno ostajajo na delovnih mestih, ki ne zahtevajo prevelikega fizičnega napora. Tako se ukvarjajo s komunikacijo, reševanjem problemov, zadovoljevanju potreb kupcev … Na tem področju se pojavlja veliko zagonskih (start-up) podjetij. Eno izmed njih je PathAI, ki deluje na področju medicine in patologom omogoča, da z uporabo algoritmov in strojnega učenja izboljšajo natančnost diagnoz. Na področju trgovine se uporablja Medallia, ki na podlagi mnenja in zadovoljstva kupcev zaposlenim predlaga praktične in pametne rešitve.

Znanje za načrtovanje in uporabo algoritmov že imamo. Veliko priložnost predstavlja razvoj humanoidnih robotov, ki so na videz podobni ljudem. Te bi ljudje zaradi izgleda lažje sprejeli, ti pa bi jim lahko pomagali ali opravljali različna opravila namesto ljudi. Po drugi strani je umetna inteligenca nekaj, o čemer moramo dobro premisliti. Zlobno računalniško omrežje Skynet iz filma Terminator je dober primer. Umetna inteligenca je nekaj, česar ne znamo natančno opisati. Računalnik s pomočjo algoritma sam išče povezave med določenimi podatki. Na tveganje pri razvoju AI opozarja tudi Elon Musk. Slaba stran umetne inteligence je uporaba za nadzor prebivalstva. V ZDA in več drugih državah uporabljajo organi pregona programska orodja kot je Clearview. Ta program na osnovi fotografije prepozna obraz in poišče vse podatke o tej osebi na platformah Google in Facebook.

 

Povzeto po: Wired

J. R.

Komentarji