Z namenom zajezitve širjenja koronavirusa Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da ostanemo doma in se izogibamo stikov z ljudmi, če ti res niso potrebni. Nasploh je pomembno izogibati se zaprtih prostorov, kjer se zadržuje večje število ljudi, pravilna higiena kašlja in redno umivanje rok. Kaj pa v primeru, da sumimo na to, da smo okuženi?

V primeru pojava bolezenskih znakov pokličemo osebnega zdravnika ali zdravstveno službo. Pri tem je zelo pomembno, da se samoizoliramo in ne stopamo v stik z drugimi ljudmi. Nažalost je virus terjal nekaj žrtev, med njimi tudi prvo v Sloveniji. Bi se smrt lahko preprečila? Pri kritičnih bolnikih s pljučnico, ki jo povzroča covid-1, se je kot uspešno izkazalo zdravilo tocilizumab, ki se ga sicer uporablja proti revmatoidnem artritisu. Pri prvih dveh bolnikih, ki sta dobila to zdravilo, se je njihovo stanje že v 24 urah občutno izboljšalo. Gre za zdravilo, ki je že dalj časa v uporabi in je preizkušeno. Podobno velja za remdesivir, ki je sicer namenjen za zdravljenje ebole. Ti dve zdravili v Italiji po priporočilu svetovne zdravstvene organizacije (WHO) uporabljajo kot eksperimentalno terapijo.

V tem času večje farmacevtske družbe delajo na razvoju cepiva prav za ta virus. Razvoj zdravila otežuje neprestano spreminjanje virusa, s čimer se ta lahko dlje časa zadrži v telesu. Podjetje Regeneron, ki je razvilo učinkoviti način zdravljenja za ebolo, načrtuje, da bo cepivo na voljo avgusta. Številne državne organizacije po celem svetu zagotavljajo farmacevtskim družbam finančna sredstva za razvoj cepiva. Nekatera farmacevtska podjetja so na finančnem trgu zabeležila skokovito rast. Kljub temu pa investicije same ne bodo rešile težav. Številni laboratoriji po celem svetu se ukvarjajo z razvojem cepiva. Raziskovalci na Kitajskem so odkrili, kako virus okuži človeške celice, tako da ni nujno, da bodo do cepiva prišla velika podjetja. Ne glede na to, če pride do cepiva farmacevtska korporacija ali skromen univerzitetni laboratorij, upamo samo, da se ga najde čim prej.

 

Povzeto po: InterestingEngineering, RtvSlo

J. R.

Komentarji