Mini serija, ki sta jo ustvarila HBO in Sky, je zvesta zgodbam o dogodkih aprila 1986, ko je svet stal na robu katastrofe.

Nekateri so bili leta 1986 odrasli, nekateri otroci ali najstniki, nekateri pa še niso obstajali. Zaradi tega imamo vsi različne spomine na Černobil – najsmrtonosnejšo jedrsko katastrofo na svetu. To ni ustavilo scenarista Craiga Mazina in režiserja Johna Rencka, da sta ustvarila petdelno miniserijo in to ni ustavilo ameriške mreže HBO ter britanskega mreže Sky, da bi jo predvajali. Renck in Mazin sta prej delala na projektih kot so Breaking Bad, Walking Dead, Hangover in Scary Movie. Černobil je za njiju vsekakor predstavljal veliko spremembo hitrosti. Za tiste, ki ne vedo veliko o nesreči, serija dogodke dobro pojasni. Za tiste, ki vedo, kaj se je zgodilo, je serija skoraj popolna rekreacija dogodkov v sovjetski Ukrajini 27. aprila 1986 zjutraj.

Na sledi resnice

Za ustvarjanje serije se je Mazin posvetil številnim različnim virom – vladna poročila, zgodbe oseb iz prve roke, znanstvene revije, zgodovinska dela, fotografije … Pri svojem delu se je trudil, da v scenarije ne bi vključil napačnih informacij, kljub temu pa je želel dogodke opisati čim bolj natančno. Za snemanje so uporabili reaktor v jedrski elektrarni v Litvi. Ta je namreč podoben černobilskemu reaktorju 4 – gre za RBMK jedrski reaktor.

Odziv javnosti

Odziv javnosti na serijo je bil izjemno pozitiven. Na portalu Imdb je serija postala druga najbolje ocenjena vseh časov, na strani Rotten Tomato pa je prejela 96 % odobravanje. Washington Post je serijo opisal kot »učinkovito, ne-nesmiselno in zelo raziskano dramatizacijo. Zavezana je k discipliniranemu, resničnemu in znanstvenemu poročanju.«

Ali je varno obiskati Černobil?

Da – od leta 2011 je Černobil možno obiskati ob spremstvu vodiča. Takrat so oblasti menile, da je obisk varen. Danes glavne nevarnosti ne predstavlja sevanje, ki je enako sevanju ob dolgem letalskem poletu, ampak nevarne zgradbe, ki so bile zapuščene 30 let nazaj. Kljub temu imajo vodiči vedno s sabo Geigerjev števec sevanja. Ker je bila na tem mestu določena izključitvena cona in se človek več let v to območje ni vmešaval, je naravno življenje doživelo razcvet. Že zaradi številnih živali, ki jih drugače ne bi videli v naravi, se splača obiskati Černobil, vseeno pa vam svetujemo, da tu ne ostanete predolgo.

J. R.

Vir: https://interestingengineering.com/chernobyl-the-mini-series-faithfully-recreates-the-worlds-worst-nuclear-disaster

Komentarji