Po obljubi Zuckerberga po nakupu WhatsAppa o »avtonomiji« iz leta 2014, se direktor Facebooka očitno svojih obljub po številnih Facebookovih škandalih ne spominja več tako dobro. Pred kratkim so se na internetu pojavile informacije, da bodo kmalu lahko uporabniki vseh treh aplikacij komunicirali med sabo.

Bo Facebook aplikacije še vedno ločil med sabo?
Vse kaže na to, da bo Facebook WhatsApp, Instagram in Facebook Messenger ohranil v več ali manj enaki obliki, s to spremembo, da bodo lahko npr. uporabniki WhatsAppa komunicirali z uporabniki Messengerja brez da bi imeli račun na Messengerju ali imeli na svoji napravi nameščeno Messenger aplikacijo in obratno.

Sicer se tu pojavi vprašanje, zakaj ne bi Facebook združil vseh treh aplikacij v eno, če se bodo že tako mučili s standardizacijo kriptiranja (načrtujejo implementacijo bolj varnega end-to-end kriptiranja) in načina pošiljanja sporočil v vseh aplikacijah, ampak imajo analitiki tudi na to odgovor. Ker ima vsaka aplikacija svoje ime uveljavljeno v določenih svetovnih regijah, naj bi posledično pri Facebooku stavili na to, da bi uporabniki WhatsAppa in Instagrama v pogovorih večkrat delili objave s Facebooka ali oglase s Facebook Marketplacea, kar bi Facebooku lahko potencialno povečalo dobiček v državah, kjer je ta Facebookova storitev še posebej popularna. Posledično bi lahko zaradi večje interakcije s Facebookovimi aplikacijami lahko pri Facebooku kaj takega lahko izkoristili tudi za povečanje prihodkov iz oglaševanja.

Drugi Facebookov cilj je uporabnikom predstaviti »enotno« rešitev za komuniciranje, saj v mnogih državah ljudje ne uporabljajo več kot dveh aplikaciji za komunikacijo s tekstovnimi sporočili in si tako težko zagotovijo hegemonijo, ko pa so njihove aplikacije konkurenčne med seboj. Vsako podjetje si seveda želi imeti prevlado v Združenih Državah, kjer pa za komuniciranje najpogosteje uporabljajo kar SMS-e, Applov iMessage ali pa, na presenečenje vseh, kakšno izmed Googlovih aplikacij, kot so npr. Hangouts.

Največja težava pri vsem tem je raznolikost med načinom delovanja WhatsAppa in Instagrama ter Messengerja, saj ima prvi edini end-to-end kriptiranje, poleg tega pa od uporabnika ne zahteva gore osebnih podatkov in identitete, kot to zahtevata Instagram in Messenger.

Facebook naj bi integracijo izvedel predvidoma do konca letošnjega leta, lahko pa se projekt zavleče tudi v začetek leta 2020. Čeprav si trenutno še ne znamo popolnoma predstavljati, kako bo zadeva izgledala na koncu in imajo mnogi pomisleke glede zasebnosti zaradi različnih pristopov vsake aplikacije k komunikaciji, pa je zagotovo pozitivno vsaj to, da bodo v vse tri aplikacije inkorporirali end-to-end encryption, ki preprečuje hackerjem dostopanje do vsebine sporočil.

A. K.

Vir: https://www.nytimes.com/2019/01/25/technology/facebook-instagram-whatsapp-messenger.html

Komentarji