Že kar nekaj časa je oglaševalcem, ki se ukvarjajo s Facebook kampanjami znano, da na fotografiji ne sme biti preveč teksta, saj to Facebookov algoritem prepozna kot slabo objavo in avtomatsko zniža njen doseg. Podobno je začel delati tudi z videoposnetki.

Pravilo 20 % teksta – “20 % text rule”

Na fotografijah je že dolgo časa znano, da Facebookov algoritem zniža doseg objavam, ki imajo fotografije z veliko teksta, sedaj pa je algoritem začel pregledovati tudi video vsebine. Kjer je več kot 20 % teksta na fotografiji/videu, je Facebook še nedavno zavrnil oglas, od zdaj naprej pa je oglas aktiviran, a mu algoritem zniža doseg objave.

Spodaj si lahko pogledate, katere so 4 različice, ki jih Facebookov algoritem prepozna.

4 RAZLIČICE:

  1. Fotografija/video brez teksta ali z zelo malo teksta: to je preferiran način iz strani Facebooka, zato bo tudi oglas imel višji doseg.
  2. Fotografija/video z malo/nekaj teksta: Ta oglas bo Facebook prikazoval, a bo doseg objave nižji, kot pri oglasu, ki je brez teksta.
  3. Fotografija/video z srednje-velikim obsegom teksta: Doseg oglasa bo zelo znižan, saj se odstotek teksta na fotografiji bliža številki 20.
  4. Fotografija/video s preveč teksta: Če je 20 % ali več teksta na fotografiji/videu, potem se oglas ne bo prikazoval. Sicer bo aktiven, a ne bo porabljal “budgeta” ali pa ga bo res v zelo majhni meri – tu je nevarnost, da ostane “budget” oglasa neizkoriščen.

STARO PRAVILO DVAJSETIH ODSTOTKOV

Do nedavnega so lahko oglaševalci na Facebooku pokrivali svoje slike oglasov z največ 20% besedila. Za spoštovanje smernic so morali tisti, ki so plačevali doseg na platformi, uporabiti orodje, ki ga je razvil Facebook, ki je slike oglasov razdelil na 25 pravokotnikov (sedaj so ga zamenjali z drugim orodjem, o tem več kasneje). Če bi vaše besedilo zavzelo več kot 20% pravokotnikov, se oglas ne bi smel prikazovati.

Orodje je bilo večinoma neučinkovito in je bilo bolj odvisno od položaja besedila, kot pa od količine besedila:

NOVO PRAVILO

Nedolgo nazaj se je vodja trženja izdelka Facebooka, Afsheen Ali, oglasil pri Jonu Loomerju, da bi uradno pojasnil govorice o 20-odstotnem besedilnem pravilu: “Naša raziskava je pokazala, da imajo ljudje prednost pred oglasi z manj besedila. Prej, če je bilo 20% površine slike oglasa besedilo, ni bilo odobreno za prikazovanje na Facebooku, Instagramu ali v omrežju občinstva. Od nekaterih oglaševalcev smo slišali, da je to lahko zmedeno, saj ni vedno jasno, da oglas ne ustreza zahtevam pravilnika, dokler ne bo objavljen oglas. Prehajamo na novo rešitev za izboljšanje te izkušnje, ki oglaševalcem omogoča več prilagodljivosti, hkrati pa nam omogoča, da ohranjamo prijetno izkušnjo za ljudi.”

Več prilagodljivosti za oglaševalce in prijetno uporabniško izkušnjo? Na prvi pogled izgleda kot “win-win” situacija. Toda v resnici se 20-odstotno pravilo sploh ni toliko spremenilo.

Po novih smernicah Facebooka oglas ne bo dokončno zavrnjen, če vsebuje več kot 20% besedila, zgolj doseg bo omejen – v nekaterih primerih bistveno. Namesto, da bi uporabil sistem »zaženi ali zavrni«, bo Facebook vaš oglas razvrstil po naslednjih ocenah:

S Facebookovim novim orodjem za prekrivanje besedila lahko naložite sliko, da vidite, kakšne možnosti bodo omejili – klik TUKAJ

Komentarji