Na letošnjih vojaških igrah v bližini Moskve je ruski tank postavil nov hitrostni svetovni rekord. Nov rekord je postavila ruska ekipa v tekmovanju tankovskega biatlona. Z dosegom nove najvišje hitrosti glavnega bojnega tanka so si priborili zmago.

Ruski glavni bojni tank T-72B3 je med tankovskim biatlonom v bližini ruske prestolnice dosegel hitrost 84 km/h. To je rekord v celotni zgodovini tega tekmovanja. Čeprav se dosežena hitrost zdi majhna, je za 64-tonski oklepnik impresivna. Hitrost ni bila dosežena na asfaltnem dirkališču temveč na blatni podlagi. Največja hitrost glavnega bojnega tanka v ZDA z imenom M1 Abrams znaša 72,4 km/h, vendar je ta dosežena na cestni podlagi. Poleg tega obstaja še hitrejši glavni bojni tank (angl. »main battle tank« ali MBT). To je ruski MBT Armata, ki naj bi dosegel od 80 do 90 km/h, vendar je njegova vojaška uporaba predvidena šele v prihodnjih letih.

Postavitev novega rekorda je ekipi Rusije prinesla najvišje mesto na biatlonskem dogodku v okviru dvotedenskih vojaških iger. Drugo mesto je zasedla Belorusija, tretji pa so bili kazahtanski tanki. Tankovski biatlon se zgleduje po zimskem športu biatlon, ki združuje tek na smučeh in streljanje s puško. Tako kot olimpijski športniki morajo tudi sodelujoči člani posadke tankov pokazati hitrost in spretnost pri doseganju ciljev. Posadke so z zapletenim usposabljanjem sposobne prehajati skozi težek teren. Med manevriranjem morajo izvesti natančno in hitro streljanje s topom tanka.

Tank T-72 se uporablja že od sovjetskih časov. Njegova različica T-72B3, ki je bila predstavljena leta 2011, se je izkazala za cenejšo alternativo nekoliko bolj modernemu tanku T-90A. Vozilo, ki so ga Rusi uporabili pri dirki, je opremljeno z motorjem, ki ima 1.130 konjskih moči – primerljiv z dirkalnikom formule 1 – in ima avtomatski menjalnik. V primerjavi s prejšnjo različico ima sodoben oklep in novo podkalibrsko strelivo. Z modernizacijo je tank T-72 zaščiten pred sodobnimi protitankovskimi strelivi. Zamenjava motorja je novejši različici dodala skoraj 200 »konjev«.

J. R.

Vir: https://www.rt.com/russia/466767-russia-tank-speed-record/

Komentarji