Stanje jedrske industrije v ZDA trenutno ni najboljše, kljub temu pa želi država postaviti jedrske reaktorje na Marsu in Luni. Tovrstna industrija se v ZDA bori z javnim in političnim nezaupanjem. Na to vplivajo stroški vzdrževanja jedrskih odpadkov in trg, ki je preplavljen s poceni zemeljskim plinom. Ne glede na to obstajajo načrti za jedrsko energijo, vendar ne na tem planetu.

Čez nekaj let bodo ZDA na Luno in Mars pošiljale jedrske reaktorje. Po besedah članov ekipe projekta Kilopower, skupnega projekta ameriškega ministrstva za energijo in vesoljske agencije NASA, je jedrska energija le nekaj let oddaljena od vstopa v vesoljsko dobo. Projekt Kilopower je kratkoročno tehnološko prizadevanje za razvoj konceptov in tehnologij za cenovno dostopen jedrski sistem, ki bi omogočil trajno bivanje na planetarnih površinah. Poudarek je na uporabi eksperimentalnega reaktorja, ki bi s pomočjo cepljenja jeder zagotavljal energijo za napajanje posadk na Luni in Marsu. To bi omogočilo časovno daljšo prisotnost ljudi na edinem Zemljinem satelitu in planetu, ki je poimenovan po starorimskem bogu vojne.

Prvi testi reaktorja Kilopower so bili zelo uspešni. Vodja projekta je optimističen in pravi, da bo projekt v bližnji prihodnosti postal realnost. Reaktor naj bi bil v treh letih pripravljen na polet. Uradna izjava NASA-e je nekoliko previdnejša in ne ponuja točne časovnice. V izjavi so dejali, da ekipa Kilopower projekta odpravlja faktorje tveganja in pripravlja reaktor na demonstracijski let. Ta bi lahko predstavljal prve korake k človeški postaji na Marsu in Luni. Z jedrskim reaktorjem bi bilo omogočeno življenje v okolju s težkimi razmerami.

Čeprav to ni prvič, da se jedrska energija uporablja v vesolju, je projekt Kilopower veliko bolj ambiciozen kot njegovi predhodniki. Jedrska energija že desetletja napaja vesoljska plovila. Nasine sonde Voyager 1 in Voyager 2, vesoljska plovila New Horizons in Mars rover Curiosity uporabljajo radioizotopne termoelektrične generatorje, ki toploto radioaktivnega razpada plutonija-238 pretvorijo v električno energijo. Izhodiščna moč teh generatorjev trenutno ni dovolj velika, da bi za postajo zagotavljali dovolj električne energije. Generator, ki bo napajal Nasino vozilo, ki bo leta 2020 šlo na Mars, bo sprva imel moč 110 W, ta pa bo s časom padla.

J. R.

Vir: https://www.rt.com/business/466790-us-space-nuclear-reactors/

Komentarji