Čez nekaj mesecev prihaja v kinematografe film z naslovom Ford vs Ferrari. Film je osnovan na rivalstvu med Fordom in Ferrarijem, čeprav se je sprva govorilo, da bosta glavna igralca Tom Cruise in Brad Pitt, bosta v filmu igrala dobitnika več nagrad Matt Damon in Christian Bale.

Film govori o izjemni resnični zgodbi vizionarskega ameriškega oblikovalca avtomobilov Carrolla Shelbyja (Damon) in neustrašnega britanskega voznika Kena Milesa (Bale), ki sta se borila proti podjetniškemu vmešavanju, zakonih fizike in svojimi osebnimi težavami. Njun cilj je bil zgraditi revolucionarni dirkalni avtomobil za podjetje Ford. S tem dirkalnikom sta želela premagati prevladujoče dirkalne avtomobile Enza Ferrarija na 24 urah Le Mansa v Franciji leta 1966.

Film sledi ekscentrični, odločni ekipi ameriških inženirjev in oblikovalcev, ki jo vodita avtomobilski vizionar Carroll Shelby in britanski voznik Ken Miles. Henry Ford II. in Lee Iacocc sta jima zadala nalogo izdelave Forda GT40. To naj bi bil nov dirkalni avtomobil s potencialom, da bi v Le Mansu končno premagal trajno prevladujočega Ferrarija.

Tekmovanje med Fordom in Ferrarijem sega v čas druge svetovne vojne, ko sta podjetji izdelovali letala za svoji državi. Henry Ford II. je kot vodja skupine ameriških proizvajalcev avtomobilov prepovedal razvoj dirkalnikov, vendar se vsi tega niso držali – Chevrolet je razvil Corvette. Pravilo je kasneje razveljavil. Ko je na eni izmed dirk opazil, kako zmagujejo Ferrariji, je želele podjetje kupiti. Enzo Ferrari se s ponudbo ni strinjal, saj je želel Ford popoln nadzor nad razvojem dirkalnikov.

Tako ni Fordu preostalo drugega kot da so razvili lasten dirkalnik. Ford GT40 v letu 1964 je bil hiter, vendar nestabilen in nezanesljiv. Na dirki v Le Mansu istega leta ni nobeden izmed Fordovih dirkalnikov dirke zaključil, Ferrari pa je osvojil prva tri mesta. Takrat je Ford našel Carrolla Shelbyja, nato pa se je vse spremenilo. Zgodbe na tem mestu ne bomo nadaljevali, saj si jo boste lahko v kinematografih ogledali novembra.

J. R.

Vir: https://www.carthrottle.com/post/56xbb7z/?fbclid=IwAR3Z9pTK3FM9QmxmTv_iLtLVnZCXfXkgsn9lfBZ91Kvwwnr-dQn0MQQCmRM

Komentarji