Formula E je tekmovanje, v katerem lahko nastopajo dirkalniki, ki jih poganjajo samo elektromotorji. Tako kot Formula 1 deluje pod okriljem zveze FIA.

Glavni pokrovitelj tega tekmovanja je evropski proizvajalec robotov ABB. Tekmovanje se je začelo leta 2014, trenutno pa poteka 5. sezona. Sezono sestavljajo dirke po 13 različnih mestih, kjer tekmuje 10 različnih ekip – vsaka ima po dva voznika.

Pred začetkom trenutne sezone so bili predstavljeni dirkalniki Gen2 – dirkalniki druge generacije. V primerjavi s prejšnjimi imajo ti dirkalniki skoraj dvojno zalogo energije in enkrat večji domet. V preteklih tekmovanjih so bili vozniki prisiljeni zamenjati dirkalnik na polovici dirke, če so želeli ves čas tekmovati z visoko hitrostjo. Razvoj baterij in elektromotorjev je omogočil napredek v tekmovalni kategoriji, ki predstavlja revolucijo v motošportu.

Dirke potekajo po začasnih progah, ki jih uredijo po mestnih središčih. Dolžina krogov se giblje med 1,9 km in 3,4 km. Dan dirke se zjutraj začne z dvema testnima vožnjama z dirkalniki z močjo 200 kW oziroma 270 konjskih moči. Vozniki lahko med dirko dirkalnik zamenjajo – na voljo imajo dva, saj domet enega ni bil dovolj za celotno dirko. Zamenjavo pomaga izvesti ekipa voznika, iz varnostnih razlogov pa je bil določen najkrajši čas postanka. To se je z dirkalnikom Gen2 spremenilo. Sedaj se opravljajo postanki večinoma zaradi okvar.

Po opravljeni testni vožnji sledijo kvalifikacije. Vozniki so razdeljeni v 4 skupine po 5 tekmovalcev, vsaka izmed njih ima 6 minut časa, da odpelje čim hitrejši krog. Po razvrstitvi še enkrat tekmuje 5 najhitrejših voznikov. V tekmovanju na izločanje se določi prvih pet pozicij na štartu. Med samo dirko, ki traja približno 50 minut, je maksimalna moč omejena na 180 kW (241 konjskih moči). Točke se med tekmovalci razdelijo po standardnem FIA sistemu (25 – 18 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1). Voznik, ki si je zagotovil štartno mesto (angl. »pole position«) prejme 3 točke, voznik z najhitrejšim krogom pa dodatno točko.

Prva Formula E je od 0 do 100 km/h pospešila v 3 sekundah, njena največja hitrost je znašala 225 km/h. V trenutni sezoni tekmujejo trije proizvajalci – BMW, Nissan in DS (del skupine PSA). Sodelovanje v prihodnji sezoni sta napovedala Merdeces-Benz in Porsche.

J. R.

 

Viri: https://www.fiaformulae.com/en/news/2018/january/introducing-the-gen2-formula-e-car/?fbclid=IwAR03Qgxnt-yQjG0wRGtkRMfLumPmG4LOe9KPJ7TyJ18U_v_XTruiHoxRxlE

https://en.wikipedia.org/wiki/Formula_E

Komentarji