Microsoft tudi po lani napovedanem premiku na nov dizajn Windowsov, imenovan Fluent Design Lanugage, še vedno ne uporablja svežega dizajna po celem sistemu, kar pa posledično daje Windowsom občutek nedovršenosti. Po več kot enem letu se bodo očitno pri Microsoftu vzeli v roke, saj napovedujejo nove ikone za Office in sistemske aplikacije v stilu Fluent Design Language.

Po petih letih končno nekaj novega
Microsoft je za svoje programe Office isti dizajn uporabljal celih 5 let. Po vsem tem času so delovanje Offica nadgradili z umetno-inteligenčnimi funkcijami in nadgrajenimi funkcijami za sodelovanje več ljudi pri oblikovanju dokumentov v Officu. Omeniti velja še, da je prisotnost enostavno nadgradljivega Offica na Windowsu, Macu, iOS-u in Androidu mogoča, ker so pri Microsoftu zgradili enotno kodno osnovo za vse aplikacije. Z novimi ikonami želi Microsoft ponazoriti vse izboljšave, ki so jih naredili v zadnjih petih letih.

Na novih ikonah prve črke imen aplikacij, ki so bile na starih ikonah precej izpostavljene, ne bodejo več tako močno v oči, a kljub temu nov dizajn deluje znan. Microsoftov cilj je bil ločiti črke v ikonah od simbola za aplikacijo,in s tem poudariti sporočilnost simbola, ne le črke.

Tako simbolni del ikone za Microsoft Word predstavljajo modre vzporedne črte, ki simbolizirajo tekst, Excel predstavljajo celice neskončnih tabel, Outlook predstavljata pisemska kuverta s koledarjem, OneNote zelo očitno predstavlja zvezek z označenimi poglavji, medtem ko bosta ikoni za Skype in OneDrive postali precej podobni.

Bo še kaj novega razen ikon?
Poleg novih ikon Microsoft obljublja hitrejši prehod celotnega sistema na Fluent Design Language, vključno z Office aplikacijami. Računamo lahko na dizajn podoben tistemu, ki ga najdemo na Office aplikacijah za pametne telefone, spremembe pa bodo po pričakovanjih enotne za vse sisteme od Windowsov do Androida in celo spletnih verzij Offica. Pričakujemo lahko tudi nov, svež dizajn Outlooka za iOS in Android.

Zaključek
Mnogi so lani pozdravljali spremembe, ki jih je Microsoft obljubljal s Fluent Design Lanugage-om, ki je napovedoval nekakšne nove, lepše Windowse, a je do zdaj prinesel zgolj zmedo in nedoslednost v dizajnu. Uporabniki bodo po vsej verjetnosti raje uporabljali sistem in programsko opremo, v kolikor bo Microsoft še s tako majhnimi detajli upravičil ceno, ki jo plačamo za njihov operacijski sistem, na katerega obstoj so se ravnokar spomnili.

A. K.

Komentarji