Mnoge zvezde, bodisi z glasbene scene ali prepoznavni YouTuberji so se 13.2. zbudili z opazno zmanjšanim številom sledilcev na Instagramu – nekateri so izgubili tudi na milijone sledilcev. Pri Instagramu težavo še preiskujejo, naknadno pa so sporočili, da bo težava odpravljena predvidoma do konca valentinovega.

Znani YouTuberji, ki imajo na Instagramu na milijone sledilcev, sta na Twitterju presenečeno zapisala, da sta kar naenkrat izgubila več sto tisoč sledilcev. Najbolj katastrofalne posledice glitcha sta doživela instagram računa Ariane Grande in Selene Gomez, ki sta na lepem ostala brez milijonov sledilcev.

Kot vsa ostala socialna omrežja se tudi Instagram precej močno zavzema za zmanjšanje števila dvojnih ali »fake« računov, ki jih mnogi izrabljajo za napihovanje števila sledilcev na trenutno najpriljubljenejšem družabnem omrežju. »Vojno« je fake računom napovedal že novembra, saj so že takrat začeli opažati, da se pojavlja vedno več aplikacij, ki uporabnikom omogočajo umetno povečanje števila sledilcev ter da se vedno več uporabnikov zaradi boljšega socialnega statusa odloča za uporabo le-teh.

Od novembra naprej se Instagram trudil uporabnike s funkcijo close friends prepričati, da potrebujejo zgolj en račun in se s tem znebiti podvojevanju uporabniških računov ene osebe, poleg tega pa so razvijali tudi machine learning algoritme, ki prepoznavajo neavtentične oz. neaktivne račune, ustvarjene z aplikacijami za povečanje števila sledilcev, ki jim povzročajo toliko preglavic. Podobno kot Twitter in YouTube tudi Instagram na določene časovne intervale avtomatsko izbriše spammerske ali neaktivne račune, tako da obstaja možnost, da je glitch na Instagramu posledica naključne čistke baze uporabnikov. Ne glede na vse obstaja tudi možnost, da so se Instagramovi algoritmi ušteli in po pomoti izbrisali račune povsem običajnih uporabnikov Instagrama, a podrobnosti o težavah pri Instagramu zaenkrat ostajajo še skrivnostni.

V vsakem primeru velike večine uporabnikov z manjšim številom sledilcev glitch ni prizadel, tako da se nam običajnim smrtnikom vseh Instagramovih poskusov za odstranitev neavtentičnih in neaktivnih računov ni treba pretirano bati, poleg tega pa nekateri viri pravijo, da bi Instagram lahko zvezdam »oškodovanim« z izgubo sledilcev le-te tudi vrnil.

A. K.

Vir: https://www.theverge.com/2019/2/13/18222457/instagram-follower-drop-sweep-glitch-inauthentic-accounts

https://www.fastcompany.com/90306679/heres-why-you-just-lot-some-of-your-instagram-followers?partner=rss&utm_source=twitter.com&utm_medium=social&utm_campaign=rss+fastcompany&utm_content=rss

Komentarji